Ježia sa vám vlasy pri slove „tuk“? No nie všetky potraviny, ktoré ho obsahujú veľa, musia byť aj zákonite nezdravé.
Tuky, či sa nám to páči alebo nie, náš organizmus potrebuje a v rozumnom množstve sú jednoducho nepostrádateľné. Dávajú nám totiž energiu, chránia telo pred stratou vnútorného tepla, obaľujú a chránia dôležité orgány, podporujú zdravie srdca a sú súčasťou bunkových membrán. Dokazuje to aj fakt, že i napriek vysokému obsahu tuku, tieto potraviny patria medzi zdravé.
Arašidové maslo
Dve polievkové lyžice arašidového masla obsahujú 16 g tukov, z ktorých je približne polovica mononenasýtených. Získate tiež štyri gramy polynenasýtených tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu a predchádzať srdcovým ochorením.
Tuky: Sú pre nás dôležité aj počas chudnutia?
Olivy
Olivy obsahujú 15 gramov tuku. Drvivá väčšina z nich sú mononenasýtené. Aj keď sú olivy veľmi mastné, podporujú chudnutie. Obsahujú vitamín E, chrániaci bunky proti voľným radikálom, zastavujú predčasné starnutie a omladzujú. Posilňujú imunitný systém, srdce, chránia žľazy produkujúce hormóny a miernia zápalové bolesti.
Avokádo
Polovica z tohto ovocia vám dodá 15 gramov tuku, ale 10 gramov z nich sú mononenasýtené tuky, ktoré zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Podľa štúdie publikovanej v Diabetes Care môžu tiež zabrániť hromadeniu brušného tuku.
Prečítajte si aj: Ako má vyzerať zdravý jedálny lístok?
Vajcia
Aj keď vajíčka, najmä však žĺtok, majú zlú povesť, nemožno im uprieť obsah dobrého LDL cholesterolu. Dokonca istý výskum zistil, že keď zdraví jedinci konzumovali jedno vajce denne po dobu dvanástich týždňov, zvýšila sa im hladina tohto cholesterolu a to pravdepodobne vďaka lecitínu nachádzajúcom sa v žĺtku. Žltý stred vajíčka navyše obsahuje cholin, ktorý podporuje mozog, omega 3-tuky, vitamín D a lutien či zeaxantin, t.j. dva antioxidanty, ktoré chránia zrak.