Recept na tradičný jemný koláčik len pre vás.
Na strúhanú makovú báseň budeme potrebovať
Suroviny na cesto:
250 g Hery alebo iného rastlinného tuku, 1 vajce, 150 g práškového cukru, 400 g hladkej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Suroviny plnku:
0,15 l mlieka, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g mletého maku, 4 hrušky
Príprava:
Rastlinný tuk nakrájame na malé kúsky a spracujeme s vajcom, cukrom a preosiatou múkou s kypriacim práškom. Jednu tretinu cesta odložíme asi na 2 hodiny do mrazničky a zvyšok do chladničky.
Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a maku uvaríme plnku, ktorú necháme vychladnúť. Odložené cesto z chladničky rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a vyložíme ním plech s vyšším okrajom. Na cesto roztrieme makovú plnku a na ňu naukladáme očistené a na plátky nakrájané hrušky. Na povrch nastrúhame na hrubom strúhadle cesto z mrazničky.
Koláč pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 °C asi 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť na plechu, najlepšie do druhého dňa, a potom koláč posypeme práškovým cukrom a nakrájame.