Nostalgia veľkých tort a tajomných receptov starých mám – to je Staroviedenská čokoládová torta s marhuľovou marmeládou
Na Staroviedenskú čokoládovú tortu budeme potrebovať
8 žĺtkov, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 150 g krupicového cukru, 8 bielkov, 100 g pomletých lieskových orieškov, 100 g piškótovej strúhanky, 100 g postrúhanej horkej čokolády
2 kalíšky sherry (4 cl)
300 g marhuľovej marmelády
100 g postrúhanej horkej čokolády, 1 vajce, 200 g práškového cukru, 60 g kokosového tuku
Maslo na vymastenie formy
Postup:
Dno tortovej formy vymastíme maslom. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Žĺtky s polovicou cukru, vanilkovým cukrom a soľou vymiešame do penista. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme zvyšok cukru a spojíme so žĺtkovou zmesou. Piškótovú strúhanku, lieskové oriešky a postrúhanú čokoládu zmiešame a spojíme s vyšľahanou hmotou. Cestom naplníme formu, nahladko zarovnáme a pečieme 30 až 40 minút na druhej priečke rúry odspodu.
Upečený korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku a cez noc necháme odpočívať. Tortový korpus raz rozrežeme a každý plát pokropíme sherry. Tortové pláty spojíme marmeládou a čokoládovou hmotou.
Postrúhanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
Vychladnutú čokoládu zmiešame s vajcom a práškovým cukrom. Kokosový tuk roztopíme a postupne po kvapkách zamiešame do čokoládovej hmoty.
Čokoládová hmota musí mať krémovitú konzistenciu. Potom ňou potrieme povrch i bočné steny. Širokým nožom na povrchu torty vytvoríme vlnovité ozdoby a necháme stuhnúť.