Kto má rada sladkú voňavú chuť hrušiek, môže vyskúšať dnešný recept na víkendovú maškrtu.
Na snehový hruškový koláč budeme potrebovať
Suroviny na cesto:
200 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 100 g masla, 1 žĺtok, štipka soli, 0,125 l smotany na šľahanie
Suroviny na plnku:
300 ml mlieka, 100 g krupicového cukru, 150 g kokosu, 50 g rozmrvených piškót, 4 hrušky
Bielkový sneh na zapečenie
2 bielky, 60 g krupicového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
Múku preosejeme so štipkou soli a pridáme na malé kúsky nakrájané maslo, žĺtok, cukor, smotanu. Všetko spolu spracujeme na hladké vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme v chladničke 30 minút odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním formu s priemerom 30 cm. Povrch cesta popicháme vidličkou, prikryjeme alobalom. Predpečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút. Potom odstránime alobal.
Plnku pripravíme nasledujúcim spôsobom: Mlieko s cukrom necháme zovrieť. Pridáme kokos a krátko povaríme. Hotovú plnku necháme vychladnúť, zahustíme ju rozmrvenými piškótami a rozotrieme na predpečený korpus. Na povrch poukladáme polovičky hrušiek nakrájané do vejárika. Bielky vyšľaháme s cukrom a citrónovou šťavou na tuhý sneh. Naplníme ním cukrárske vrecko s ozdobnou trubičkou a nastriekame ho po obvode koláča. Koláč dopekáme v rúre predhriatej na teplotu 200 °C, kým sneh nezružovie.