Ovocné kokteily sú nielen chutné a diétne, ale aj plné vitamínov. Pozor však na tieto kombinácie!
Vo svojom živote ste už určite smoothie ochutnali. Veď už len banánový kokteil či uhorkový nápoj radíme do kategórie smoothie.
Ľudia, ktorí fungujú na surovej tzv. RAW strave konzumujú takéto nápoje dennodenne a podporujú tým svoje zdravie. Pri príprave smoothies si však treba dávať pozor, aké potraviny do mixéru nahádžeme.
Existujú dve základné pravidlá
Prvé pravidlo
NEKOMBINUJEME zeleninu a ovocie. To znamená, že si nezmiešame do nášho smoothie uhorku alebo mrkvu spolu s banánom a jahodami.
Ovocie, ako také, je dobré jesť oddelene, a to, najmä, na prázdny žalúdok. Dôvodom býva jeho rýchla stráviteľnosť. To síce platí i pri zelenine, ale iba v prípade, že ju konzumujeme samostatne.
Je tu však jedna výnimka. Kombinovať s ovocím môžeme listovú zeleninu, ako napríklad špenát, kel alebo ľadový šalát.
Druhé pravidlo
Nikdy NEKOMBINUJEME pri výrobe smoothies ovocie s mliekom a mliečnymi výrobkami, pretože na trávenie proteínov z mlieka je potrebný iný enzým ako pri sacharidoch z ovocia a sacharidoch. To potom spôsobí kvasenie a známy pocit nafukovania.
Ďalej by sme sa mali vyhnúť kombinovaniu viacerých zdrojov tukov. Napríklad do smoothie s avokádom nesmieme pridať ešte aj orechy a semiačka.
Pozor si treba dávať, aj keď pridávame do smoothie mandľové mlieko. Samozrejme, ak ste pri kombinovaní týchto druhov potravín nemali nikdy problémy, nemusíte meniť návyky.
Platí to pre tie z vás, ktoré sa čudujú, prečo im „zdravé veci“ nerobia dobre. Dôvodom môže byť práve nesprávne kombinovanie.