Gastronomické podujatie sa bude konať 22. až 25. mája v exteriéroch Bratislavského hradu. Novinkou bude zóna venovaná otázkam zdravého stravovania.
V exteriéroch Bratislavského hradu sa v dňoch 22. až 25. mája uskutoční piaty ročník Slovak Food Festivalu, na ktorom budú môcť návštevníci opäť ochutnať tradičné aj exotické kulinárske špeciality. Riaditeľka festivalu Martina Luknárová na dnešnej tlačovej konferencii uviedla, že by bola rada, ak by žiadna z oblastí príliš nedominovala nad inými.
Jej prianím je, aby si počas neho každý našiel to, čo ho zaujíma. Podľa jej slov to však závisí predovšetkým od samotných vystavovateľov a toho ako pojmú svoju účasť na podujatí. Návštevníkom a návštevníčkam sa predstaví spolu 60 vystavovateľov, najlepší kuchári zo Slovenska a Česka a niekoľko desiatok pódiových šou. Medzi nimi nebudú chýbať majstrovstvá v otváraní ustríc alebo súťaž médií vo varení. Pre rodiny s deťmi pripravujú organizátori detský kútik, v ktorom ich budú učiť ako si po jedle správne vyčistiť zuby i ako pripraviť zdravé dobroty. Moderátorom festivalu bude Roman Bomboš.
Podujatie odštartuje vo štvrtok večer prezentáciou vín. V nedeľu 25. mája sa na ňom predstaví český šéfkuchár, gastronóm a moderátor Zdeněk Pohlreich, ktorý absolvuje sólové vystúpenie i spoločné varenie nedeľného obeda so šiestimi návštevníkmi, ktorých chcú organizátori vybrať prostredníctvom súťaže. Tú plánujú usporiadať na sociálnej sieti Facebook. Päťdesiatšesťročný šéfkuchár na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že sa na pódiové vystúpenia už veľmi teší. Podľa vlastných slov nemá problém pochváliť jedlo, ak je dobré. Prezradil tiež, že podľa neho má byť varenie o pohode. „Mám rád, keď sa v kuchyni nekričí,“ dodal.
Súčasťou Slovak Food Festivalu bude tento rok aj novinka – zóna venovaná otázkam zdravého stravovania. Pre návštevníkov chystajú organizátori viacero prednášok a diskusii, počas ktorých sa pokúsia nájsť odpovede napríklad na otázky, či sú biopotraviny skutočne bio, či je raw stravovanie zdravý extrém alebo či spotrebitelia dokážu správne čítať etikety.
Hosťami prednášok a diskusií budú propagátor zdravej výživy a životného štýlu Peter Planieta, ekologický pestovateľ zeleniny Ján Šlinský i ambasádorky britského šéfkuchára Jamieho Olivera na Slovensku Janica Lacová a Aneta Orosiová. Tie na podujatie prinesú pokračovanie Food Revolution dňa, ktorý sa bude pod záštitou Olivera konať celosvetovo 16. mája. Ide o globálnu akciu, ktorá sa snaží zvyšovať povedomie ľudí o dobrom a kvalitnom jedle.