Slovak Food Festival bude viac zdravý, chutný aj ekologický

Slovak Food Festival hostil tento rok 21 tisíc návštevníkov
Niki Potančoková

Festival skvelého jedla otvorí svoje brány na Bratislavskom hrade už po piaty krát.

Slovak Food Festival, ktorý sa tento rok bude konať v termíne 22. – 25. máj otvorí svoje brány už po piaty raz.

Okrem „stálic“ v programe, akými sú Majstrovstvá republiky v otváraní ustríc, súťaži médií vo varení, živých pódiových šou, súťaží, prináša najväčší food festival na Slovensku novinku v podobe dvoch hlavných zón. Prvou a neodmysliteľnou je hlavné pódium a druhou Zdravá zóna.

Hlavné pódium bude hostiť kuchárskych majstrov, známe mediálne tváre, ale aj samotných divákov, ktorí si budú môcť vyskúšať varenie s takým kuchárskym majstrom, akým bezpochyby je český festivalový hosť Zdeněk Pohlreich.

Nedeľný obed so Zdeňkom Pohlreichom

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich bude hosťom na Slovak Food Festivale
Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich bude hosťom na Slovak Food Festivale Sandra Bombošová

Známy český šéfkuchár, gastronóm a moderátor bude hosťom festivalu v nedeľu 25. mája. Jeho šou bude interaktívna, návštevníci si s ním navaria nedeľný obed. Celé vystúpenie sa bude niesť v duchu šou „Česko vaří s Pohlreichem živě“, ktorú vysielala česká televízia Prima. Šiestim účastníkom umožníme, aby si skúsili menu Zdeňka Pohlreicha naživo priamo na hlavnom pódiu. Stačí sa len zapojiť do súťaže, ktorá bude 1. – 15. mája prebiehať na našej facebook stránke a možno to budete práve vy, kto sa postaví s vareškou v ruke vedľa Zdeňka Pohlreicha.

Aj tento rok nebudú chýbať v poradí už tretie Majstrovstvá SR v otváraní ustríc

Slovenská kuchárska špička si v piatok 23. mája zmeria svoje sily na 3. METRO majstrovstvách SR v otváraní ustríc typu Belon. Zápolenie s medzinárodnými pravidlami sa hodnotí nielen podľa rýchlosti otvorenia ustrice, ale aj kvality práce a podľa konečného výsledku. Trestné sekundy tak porota zložená zo šéfkuchárov HoReCa tímu METRO Vojta Artza, a Petra Stádníka udelila napríklad za narezané telá ustrice pri otváraní, úlomky ulity v mäse, či nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a nesprávnu prezentáciu.

Slovak Food Festival hostil tento rok 21 tisíc návštevníkov
Slovak Food Festival hostil tento rok 21-tisíc návštevníkov Niki Potančoková

Víťaz si odniesol šek v hodnote 600 eur, druhý v poradí v hodnote 400 eur a tretí v hodnote 200 eur. Správne otvorené ustrice zo súťaže, ktorá sa tradične teší veľkému záujmu divákov poputovali opäť do hľadiska na ochutnávku. „V METRO sa už dlhšie zameriavame na predaj čerstvých morských rýb a kôrovcov a aj týmto spôsobom chceme zvýšiť povedomie o týchto lahôdkach. Ľudia radi skúšajú nové chute a stále viac našich zákazníkov objavuje čaro plodov mora. Nárast predaja ustríc zaznamenávame každý rok. Každoročne zaznamenávame nárast predaja ustríc o viac ako 25 %“ hovorí šéfkuchár Vojto Artz z veľkoobchodu METRO Cash & Carry SR, ktorý je spoluorganizátorom majstrovstiev a aj dodávateľom čerstvých ustríc do súťaže.

Prví traja najlepší šéfkuchári mali možnosť overiť si svoje schopnosti a zručnosti na medzinárodnom fóre, a to na Majstrovstvách Európy v otváraní ustríc, ktoré sa konali tento rok vo Švédsku, v mestečku Trollhätten, kde vynikajúcim spôsobom obstáli v širokej konkurencii a umiestnili sa v prvej dvadsiatke. Prvé miesto získal šéfkuchár z Írska s časom 2 minúty , 43 sekúnd.

Festival však začne už vo štvrtok, Štvrtkovým večerom vína

Štvrtkový večer vína na Bratislavskom hrade má svoju úžasnú atmosféru. Ochutnať budete môcť lahodné vzorky zo Slovenska, Čiech, či dokonca Španielska alebo Grécka. K tomu malé chuťovky a príjemná živá muzika. Výhľad na celú Bratislavu s pohárom kvalitného vínka v ruke pod holým nebom a v spoločnosti akú si sami vyberiete – to je záruka príjemne stráveného večera takmer konca pracovného týždňa.

Štvrtkový večer vína prinášajú Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2014

Súťaž médií vo varení

V sobotu popoludní sa na našom pódiu stretnú známe tváre, hlasy a mená slovenských médií, aby pred návštevníkmi ukázali, aké sú ich kulinárske zdatnosti. Súťaž má päťročnú tradíciu a teší sa veľkej obľube vás – našich návštevníkov. Témou tohto ročníka je „zdravo a chutne“. Neváhajte a príďte podporiť televíziu, rádio, či časopis, ktorý obľubujete. O zábavu bude postarané!

Portál Dámskajazda.sk získal prvé miesto v súťaži vo varení!
Pózovanie pred súťažou, zľava Adriana Polakovičová - riaditeľka marketingu SITA, Petra Nemcová - riaditeľka obchodu monitoringu médií SITA, Sandra Bombošová, šéfredaktorka portálu Dámskajazda.sk, Eva Melichová - marketingový špecialista a Táňa Kubová – asistentka generálneho riaditeľa. DJ/Ľudovít Vaniher

Detský kútik

Deti boli, sú, aj budú neodmysliteľná súčasť nášho festivalu. V detskom kútiku budú pre najmenším pripravené školy varenia pod gesciou partnera kútika, spoločnosti HYZA, ktorá už odštartovala tohtoročnú grilovaciu sezónu s konceptom Slovenské kurča svetových chutí. Aj tento rok ponúkne návštevníkom SFF čerstvé a chrumkavé grilované kurčatá s originálnou domácou marinádou, pripravenou z vybranej zmesi byliniek a korenia. V detskom kútiku sa predstaví pri Varení s deťmi, kde sa budú môcť návštevníci zoznámiť s produktovou radou pre deti KIKI-RIKI a získať milý darček. Tejto príjemnej činnosti sa chopia aj talentované ambasádorky Jamieho Olivera na Slovensku, Janica Lacová a Aneta Orosiová spoločne s naturopatkou Evou Blaho. Detičky sa u nás budú môcť naučiť aj to, ako si po dobrom jedle správne umyť zúbky. Študenti zubného lekárstva v spolupráci so spoločnosťou CURAPROX zabezpečia edukovanie najmenších a ich rodičov s cieľom dobrej starostlivosti o detský chrup. Na záver si tak deti budú môcť z festivalu odniesť kvalitnú zubnú kefku.

Slovak Food Festival hostil tento rok 21 tisíc návštevníkov
Slovak Food Festival hostil tento rok 21-tisíc návštevníkov Niki Potančoková

Zdravá zóna

Spojenie jedla a zdravého životného štýlu už dnes nie je ničím neobvyklým, preto Slovak Food Festival tento rok prináša pre svojich návštevníkov novinku, ktorou je zóna venovaná otázkam zdravého stravovania. Návštevníci si budú môcť vypočuť prednášky venované zdravému stravovaniu, diskutovať na témy týkajúce sa danej problematiky. Je naozaj raw stravovanie zdravý extrém? Sú bio potraviny skutočne bio? Dokážu spotrebitelia správne čítať etikety? Nebojíte sa jojo efektu po absolvovaní niektorej zo zaručených diét? Dokážeme zmeniť stravovanie v školských a predškolských zariadeniach? Aj toto sú otázky, na ktoré by sme v rámci diskusií mali dostať odpovede. Partnerom Zdravej zóny je škola varenia Chefparade, ktorá návštevníkom festivalu prinesie päť exkluzívnych kurzov: Sezónne špecialitky od Chefparade (príprava vynikajúceho 3-chodového menu zo špargle, jahôd, špenátu . Detské biovarenie s Biomilou, Svieža thajská kuchyňa, Raw food – živá strava, Gastro a Fitness špeciality.

Aká bude ochutnávka v zdravej zóne?

Zdravá zóna Food Revolution:

Aneta Orosiová a Janica Lacová – niečo na malé a zdravé na zakusnutie a tapas k vínku

Aneta a Janica – pečieme zdravé koláče, bez rafinovaného cukru, bez lepku a/alebo laktózy

Aneta a Janica – leftovers, varíme zo zvyškov tak, aby sa neplytvalo jedlom

nedeľa

Aneta a Janica – ako si jednoducho upiecť domáci chlebík

Evka Blaho – Zdravie bez liekov – dieťa v rodine, strava v tehotenstve a pri kojení

DISKUSIE:

Peter Planieta

Lucia Gallová – o.z. Kreatívna brána / Ekotrend Slovakia – farmárske pestovanie a podpora malých rodinných fariem na Slovensku a vo svete

Aneta a Janica – Nebojíte sa jojo efektu po absolvovaní niektorej zo zaručených diét? Základy vyváženej stravy, tovaroznalectvo – dokážu spotrebitelia správne čítať etikety

Michala Hrnčiarová / Forester – Domáca záhrada, bylinky na balkóne aj v kuchyni

Aneta a Janica – Základné informácie o Food Revolution, ako sa zapojiť, čo to obnáša, naše výsledky a kam smerujeme

Matúš Tomášik / Debničkári – Výhody debničkového objednávania ovocia a zeleniny

Vladimíra Debnárová / Ekotrend Myjava – pestovanie tradičných zdravých obilnín – špalda a pohánka na poli aj na tanieri

Zuzana Bohmeová – Je raw stravovanie naozaj zdravý extrém?

Ján Šlinský / Agrokruh a ekologické pestovanie – sú biopotraviny skutočne bio?

Igor Bukovský

Silvia Horecká Plešková / Terapia jedlom – Zdravá strava a prevencia, prírodné liečenie, metódy a spôsoby stravovania – ich pre a proti (aj o makrobiotike)

V zdravom tele zdravý duch – áno aj toto môže byť jedným z hesiel tohtoročného Slovak Food Festivalu. Prečo? Priamo na hrade si totiž každé ráno zacvičíme 5 Tibeťanov! Cvičiteľkami budú Janica Lacová a Aneta Orosiová (Jem iné).

Ak niekto nestihne prísť v sobotu, alebo nedeľu o 10:00 do areálu festivalu, bude tu počas troch dní pre našich návštevníkov pripravený TRX tréning.

Káva, pivo, sladkosti – hodia sa k zdravému životnému štýlu? Prečo nie! Riaďme sa heslom: všetkého s mierou!

Keďže dobrý obed je treba zakončiť chutnou kávou, Delonghi aj tento rok ponúkne návštevníkom SFF skvelé talianske espresso, capuccino a caffe latte zdarma. Už tretí rok budú originálne sladkosti, ktoré sú zároveň zdravé, ponúkať Chutné kytice. Tvoria ich totiž iba z najlepšieho čerstvého ovocia a kvalitnej belgickej čokolády, pričom nepoužívajú žiadne konzervačné látky. Tento rok budete môcť ochutnať aj novinky: v obchode Chutných kytíc veľmi obľúbené lízatká, dizajnovo krásne čokolády a samozrejme obdivovať kytice. Všetko iba ručne pripravené z čerstvého ovocia a čokolády!

Slovak Food Festival hostil tento rok 21 tisíc návštevníkov
Slovak Food Festival hostil tento rok 21-tisíc návštevníkov Niki Potančoková

Ruku na srdce milí priatelia – dokážete v teplom počasí, či po dobrom tréningu odolať skvele vychladenému a ešte lepšie načapovanému pivku? Slovak Food Festival aj tento rok prináša Pilsner Urquell. V rámci tohtoročného SFF sa v stánku tohto zlatého moku predstaví kuchár Marek Ort, ktorý pripravil pre návštevníkov festivalovej prevádzky výber jedál. Marek Ort bude predvádzať svoje kuchárske umenie v stánku Pilsner Urquell počas celej nedele. Slovom mu dopomôže moderátor Miňo. Ešte deň pred tým sa však návštevníkom predstaví master bartender Martin Repaský, účastník svetového finále súťaže Pilsner Urquell Master Bartender, a Václav Berka – sládek Pilsner Urquell, ktorý priamo na pódiu narazí aj špeciálne nepasterizované nefiltrované pivo Pislner Urquell priamo z dreveného sudu .

Kto sa predstaví na hlavnom pódiu?

Artz Vojto – odborný garant pódiových šou

Sushi Time, Kopčok Peter – Sushi ,Príprava maki,nigiri,uramaki

Gino Paradiso Bešeňová, Čatloch Dušan – Gruzínska kuchyňa

Kenwood a DeLonghi, Samaranský Tibor – Práca s Kenwoodom

Chilli Gourmet, Langler Rodolfo – Mexican Cuisine

Bruncher, Tamara Osaďanová – Súťaž o vouchre na raňajky do postele

Altis Resort, Hruška Juraj – Moderná slovenská kuchyňa

Frutia s.r.o., Jana Bednárová – Súťaž dvoch tímov vo „Freestyle“ aranžovaní ovocnej chutnej kytice

Víno Matyšák a Vinum Galeria Bozen, Samaranský Tibor

TOP Restaurant v Žiline, Ďurčo Peter (majiteľ a šéfkuchár) -To najlepšie z TOP

Repaský Martin

Berka Václav

Pohlreich Zdeněk

Opäť myslíme ekologicky!

Návštevníci môžu priamo na festival priniesť použitý kuchynský olej a odovzdať ho v stánku spoločnosti Slovnaft a Rest Oil. Každý, kto donesie použitý olej z kuchyne, dostane malý darček.

4 dni plné kvalitného jedla, edukačné a zábavné šou, zveľaďovanie tela aj duše, program pre rodiny s deťmi, súťaže, hry, ochutnávky – to všetko si pre vás pripravili organizátori spolu so 60 vystavovateľmi Slovak Food Festival 2014. Oplatí sa nie len vidieť, zažiť, ale hlavne ochutnať!

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom