BRATISLAVA 15. apríla (DámskaJazda.sk) – Veľká noc patrí medzi najvýznamnejšie kresťanské sviatky a oslavuje ju významná časť ľudí nielen na Slovensku či v Európe, ale aj na celom svete. Spôsoby slávností a tradícií sa síce rôznia, avšak pestrejší a honosnejší jedálniček je neodmysliteľne súčasťou každého sviatočného stola. Niektoré chute sa síce v čase menia, väčšina Slovákov sa však aj naďalej drží zvykov našich predkov.
Korbáče z vŕbového prútia na prenesenie nového života a silu na dievčatá, maľované kraslice, voňavky a stretnutia s rodinou. Aj tak sa dajú v skratke opísať sviatky Veľkej noci na Slovensku. Veľa z nich vychádza z dávnych tradícii našich predkov, niektoré sa nechali ovplyvniť aj zahraničím. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že Slováci si ctia a zostávajú verní svojej minulosti.
„Tradičný znak Veľkej noci predstavoval v minulosti baránok, ktorý symbolizoval kresťanskú osobu Ježiša Krista. Podobné asociácie mali naši predkovia aj s mláďatami iných zvierat ako napríklad kuriatka, húsatká či ovečky, ktoré zase symbolizovali plodnosť. Vajíčka boli a stále sú považované za prastarú predstavu zrodenia nového života. Údená šunka, klobásky, slanina, jedlá z vajec a sladké dobroty ste našli skoro v každej rodine,“ objasňuje našu minulosť etnologička Katarína Nadaská a vysvetľuje, že mnoho z týchto jedál nájdeme na modernom sviatočnom stole aj dnes. „Samozrejmosťou bolo čerstvé maslo, mlieko, tvaroh, bryndza, medvedí cesnak, šťaveľ, chren či žihľavové listy, z ktorých sa varila polievka, šalát či prívarok. K tomu nesmel chýbať pohárik kvalitného slovenského vína alebo štamperlík pálenky na zohriatie,“ dopĺňa.
Veľa tradičných pokrmov z čias našich predkov sa jedáva dodnes, aj keď v upravenej podobe. „Dva týždne pred začiatkom Veľkej noci patria medzi najnakupovanejšie potraviny práve maslo, kurča, kačica šunky či údená bravčová krkovička. Nárast vnímame aj pri rôznych druhoch ovocia ako banány, hrozno a mandarínky. Pre tých menších rodičia nakupujú vajíčka a rôzne cukrovinky s veľkonočnou tematikou,“ upresňuje súčasné trendy Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA. „Vo všeobecnosti môžeme povedať, že počas tohto obdobia evidujeme nárast predaja ovocia a zeleniny, hlavne zemiakov, ktoré sú základom pre šaláty, cukroviniek, alkoholických a nealkoholických nápojov. Zákazníci uprednostňujú najmä rôzne kolové nápoje. Z roka na rok rastie obľúbenosť našej privátnej značky piva Zähringer,“ vymenúva najobľúbenejšie produkty K. Kirchnerová.
Podľa etnologičky boli zákusky, torty a iné sladké dobroty privilégiá hlavne pre šľachtické žalúdky a až neskôr si ich mohli dovoliť aj v meštianskej a vidieckej kuchyni. Fakt, že dnes sa na sviatky pečú koláče rôzneho druhu v mnohých domácnostiach potvrdzuje aj veľký záujem o med, vajcia, cukor, maslo, múku či tuky na pečenie. A tí, ktorí nie sú fanúšikmi pečenia, siahnu po hotových dobrotách v duchu veľkonočnej symboliky.
V súčasnosti sa veľkonočné sviatky stali kombináciou prastarých tradícií našich predkov s prvkami niečoho nového. „Veľká noc je stále na Slovensku kombináciou kresťanského a ľudového sviatku so silným rodinným slávením,“ hodnotí K. Nadaská a dopĺňa, že aj napriek tomu k nám prenikajú aj nové zvyky ako hľadanie vajíčok či zajačikov v záhradách či parkoch, ktoré si obľúbili predovšetkým tí najmenší.
Viete, kedy sa vybrať na nákupy, aby ste sa vyhli najväčšiemu náporu v obchodoch? „Očakávame viac zákazníkov už v stredu, kedy nám začína platiť leták so špeciálnou čerstvou ponukou produktov od slovenských výrobcov určených na veľkonočný stôl. Zákazníci nájdu v tomto týždni za výhodné akciové ceny vajíčka, pričom 100 % vajíčok v Bille pochádza zo Slovenska. Predpokladáme vyšší počet zákazníkov na našich predajniach opäť v sobotu, medzi sviatkami, kedy si prídu doplniť hlavne čerstvé potraviny,“ dopĺňa K. Kirchnerová. Zároveň však dodáva, že aj keď si Slováci robia nákupy na nadchádzajúce najväčšie kresťanské sviatky priebežne a využívajú akciové ponuky obchodných reťazcov, najväčšie nákupy si predsa len nechávajú na deň pred Veľkým piatkom.
Inzercia