Aj takýmto spôsobom sa dá toto ovocie uchovať na dlhší čas. Chutí samotné alebo ako prísada do koláčov (napríklad do biskupského chlebíka).
Potrebujeme:
5 kg čerešní, 400 g kryštálového cukru, 1 lyžica kyseliny citrónovej, 2 dcl vody
Postup:
Čerešne odkôstkujte, pričom vytekajúcu šťavu zachytávajte do väčšieho hrnca. Pridajte k nej vodu, kryštálový cukor, kyselinu citrónovú, premiešajte a priveďte do varu.
Odkôstkované čerešne starostlivo umyte a 1 kg pridajte do vriaceho cukrového roztoku.
V zakrytom hrnci pomaly varte 45 minút. Nechajte odkvapkať a rozložte na rošt sušičky ovocia.
Zvyšný cukrový roztok použite na uvarenie ďalšieho kilogramu čerešní a postup opakujte, až kým nespracujete všetky.
Sušte podľa potreby, asi 6 hodín.