Máme pre vás niekoľko vynikajúcich receptov, ktoré prospejú aj vášmu zdraviu.
4 nátierky, ktoré si zamilujete. Ako na to? Tu sú recepty:
Cibuľová s tymianom
Suroviny
4 cibule, olivový olej, 150 g kyslej smotany, 125 g syra Lučina, 1 lyžicu nasekaného tymianu, soľ, mleté čierne korenie
Príprava
Cibuľu očistíme, nakrájame najemno. Na panvici rozohrejeme olivový olej a cibuľu veľmi pozvoľna osmažíme do zlatista. Potom cibuľku scedíme a necháme odkvapkať a vychladiť. Do misky dáme kyslú smotanu, syr, tymian a vychladnutú cibuľku. Všetko dôkladne premiešame a uložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Nátierku v miske ozdobíme vetvičkou čerstvého tymianu.
Nátierka z pečených paprík
Suroviny
2 žlté papriky, 2 červené papriky, 1 lyžicu olivového oleja, 4 vetvičky tymianu, 1 lyžicu vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie, 200 g syra cottage, hrsť nasekanej pažítky
Príprava
Papriky umyjeme a celé potrieme olejom. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme lístkami tymianu. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút, kým šupky mierne nesčernejú a nezačnú sa odlupovať.
Potom papriky dáme do mikroténového vrecka, necháme ich zapariť, ľahko ich tak ošúpeme. Papriky zbavíme semiačok a nakrájame. V mise ich premiešame s vínnym octom, so soľou, s korením a lyžicou oleja. Bagety nakrájame na plátky, ktoré opečieme na panvici nasucho. Paprikovú nátierku rozotrieme na bagety, navrch dáme lyžičku syra cottage a posypeme nasekanou pažítkou.
Tvarohová s medvedím cesnakom
Suroviny
100 g syra feta, 200 g tvarohu, 1/2 ks čerstvej čili papričky, 50 g medvedieho cesnaku, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 2 lyžičky olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Príprava
Syr a tvaroh nadrobíme do misy, vidličkou dobre roztlačíme a premiešame. Z čili papričky odstránime semiačka, nakrájame na prúžky, medvedí cesnak nadrobno nasekáme. K hmote pridáme čili papričku, medvedí cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, trochu osolíme(syr feta je sám o sebe slaný) a okoreníme. Nátierku uložíme na chladné miesto na pol hodinu odpočinúť, potom natrieme na čerstvé tmavé pečivo.
Bryndzová
Suroviny
160 g bryndze, 120 g masla, mletú červenú papriku, strúčik cesnaku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava
Bryndzu zmiešame so zmäknutým maslom dohladka. Pridáme červenú papriku, prelisovaný cesnak a premiešame. Dochutíme soľou a korením.