Skvelé ľadové osvieženie: Maková zmrzlina

Maková zmrzlina, osvieženie, dezert, recepty, leto, slivky
Thinkstock

Pripravte si super osvieženie do horúceho dňa.

Na makovú zmrzlinu (6 porcií) budeme potrebovať

150 g krupicového cukru, štipka soli, 250 ml plnotučného mlieka, 500 ml smotany, 5 žĺtkov, 100 g mletého maku, 1 lyžička vanilkového extraktu, 0,5 kg sliviek

Postup:

Cukor, mlieko, soľ a mak dajte do kastrólika a zahrievajte asi 5 minút tesne pred bodom varu. Odstavte a nechajte vychladnúť. Preceďte cez jemné sitko a vytlačte všetko mlieko. Mak vyhoďte. Do misy vylejte smotanu a na misu dajte sitko. Primiešajte postupne žĺtky a zohrejte mlieko, v ktorom ste lúhovali mak. Za stáleho prešľahávania ho prilejte k žĺtkom. Zmes vráťte do hrnca a na miernom ohni miešajte do zhustnutia. Prelejte cez sitko k smotane, pridajte vanilkový extrakt a zmes nalejte do zmrzlinovača. Slivky rozkrojte na polovice, odkôstkujte a spolu s cukrom a trochou vody ich povarte. Podávajte k zmrzline.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom