Na lievance je receptov bezpočet, zaspomínajte s nami na tie klasické kysnuté od našich babičiek. Pekne obalené v škoricovom cukre sú najlepšie!
Ingrediencie pre:
4 porcie
10 g droždia
25 g cukru krupica
500 ml mlieka
100 g hrubej múky
1 ks vajcia
1 lyžička citrónovej kôry
1 štipka soli
1 štipka muškátového kvetu
200 g hladkej múky
25 g masla
2 lyžice oleja
Na dokončenie
2 vrecká škoricového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
Na niektorých pokrmoch sa neoplatí šetriť a je dobré ich urobiť podľa pôvodných, roky overených receptúr. A presne také sú tieto lievance podľa klasického receptu našich babičiek.
Postup
01.
Droždie rozmiešame s lyžičkou cukru, polovicou vlažného mlieka a hrubou múkou. Kvások necháme vzísť.
02.
Zvyšné vlažné mlieko zmiešame s vajcom, zvyšným cukrom, citrónovou kôrou, soľou a muškátovým kvetom. Potom pridáme preosiatu hladkú múku, vzídený kvások a rozohriate maslo. Cesto zľahka premiešame a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
03.
Z cesta vyprážame na panvici na rozohriatom oleji lievance hrubé asi 1 cm. Dávame ich na misu a uchovávame teplé. Škoricový cukor zmiešame s vanilkovým a teplé lievance po oboch stranách obalíme.
Zdroj: www.prozeny.cz