Zložky v potravinách sa vzájomne ovplyvňujú, skúste z nich vyťažiť čo najviac. Vďaka týmto nápadom prídete na nové kuchynské kombinácie.
Správne skombinované potraviny dokážu vo vašom tele urobiť omnoho viac pre vaše zdravie, ako keď ich konzumujete samostatne. Látky obsiahnuté v nich sa totiž navzájom ovplyvňujú. Skúste preto živiny využiť čo najlepšie a inšpirujte sa niekoľkými mimoriadne zdravými a zároveň chutnými kombináciami jedál.
Pomocou jedla môžeme dosiahnuť viac, než si väčšina z nás uvedomuje. Správne skombinované potraviny môžu mať synergický účinok a výrazne prispieť k nášmu zdraviu. V článku sa pozrieme na niekoľko fascinujúcich kombinácií potravín, ktoré vám pomôžu podporiť imunitný systém, bojovať proti zápalom, a dokonca vám umožnia lepšie využiť výživové hodnoty jedla.
- Steak a rozmarín
Ak milujete steak, nemusíte ho hneď vylučovať zo svojho jedálnička. V prvom rade je najdôležitejšie vybrať si kus kvalitného mäsa, najlepšie zo spoľahlivého zdroja od potivého farmára.
Rozmarín je tým správnym spoločníkom, ktorý vám môže pomôcť znížiť tvorbu karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri tepelnej úprave mäsa nad 160 stupňov Celzia. Marináda z rozmarínu, olivového oleja, soli a citrónovej šťavy prinesie do vášho pokrmu nový rozmer chuti a zároveň ho urobí oveľa zdravším.
- Červené víno s mandľami
Pre milovníkov vína a orechov je táto kombinácia ako stvorená. Červené víno obsahuje antioxidant resveratrol, ktorý je prospešný pre srdce a cievy. Mandle sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý podporuje zdravie ciev a prispieva k celkovej vitalite organizmu.
Táto kombinácia je skvelou voľbou pre vaše srdce. Dávajte však pozor na množstvo a pravidelnosť. Hoci víno obsahuje aj prospešné látky, predsa len ide o alkohol.
- Ryba s brokolicou
Ryby sú známe svojimi prospešnými účinkami na zdravie srdca a ciev. V kombinácii s brokolicou, ktorá obsahuje sulforafán, sa ich účinok ešte umocní. Táto kombinácia dokáže bojovať proti rakovine a prispieva k celkovému zdraviu organizmu. Skúste sa stravovať takto a posilnite svoje zdravie.
- Zelený čaj s citrónom
Ak sa vám zdá zelený čaj príliš horký, vyskúšajte ho s trochou citrónu. Kombinácia zeleného čaju a vitamínu C z citróna zlepšuje vstrebávanie katechínov, silných antioxidantov v zelenom čaji. Navyše, táto kombinácia môže podporiť chudnutie a chrániť vaše telo pred rakovinou.
- Chudé bravčové mäso s kyslou kapustou
Kvasená zelenina, najmä naša poctivá kyslá kapusta, môže pomôcť pri trávení bielkovín v mäse a zmierniť prípadné nadúvanie alebo nepohodlie v bruchu. Zároveň podporuje tvorbu probiotík, čo posilňuje váš imunitný systém. Ak chcete svoje bravčové mäso zjemniť, skúste ho kombinovať s chrumkavou a zdravou kyslou kapustou.
- Kurkuma s čiernym korením
Kurkuma je známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Avšak, jej hlavný účinný látka kurkumín, je ťažko vstrebateľná organizmom. Kombinácia kurkumy s čiernym korením (čierne korenie obsahuje látku piperín) umožňuje lepšie vstrebávanie kurkumínu. Spolu tieto silné zložky bojujú proti zápalom, pomáhajú znížiť cholesterol a podporujú zdravie pečene.