Slovenské vianočné sviatky sa najčastejšie spájajú s hojnosťou. Medzi lahôdky na sviatočnom stole patria určite i ryby.
Viete si predstaviť Vianoce bez kapra? Aj keď pomaly nové trendy našu sladkovodnú rybu vytláčajú, v mnohých domácnostiach stále vedie. Do popredia sa teraz dostávajú tiež pochúťky z lososa, tuniaka, tresky či žraloka. Nech už máme na štedrovečernom stole rybu akúkoľvek, nemali by sme podceniť jej prípravu.
Zdravá vianočná delikatesa
Pred samotnou tepelnou úpravou rýb je potrebné myslieť na to, či ich máme k dispozícii čerstvé alebo zmrazené. V prvom prípade ich musíme najskôr dobre očistiť. Ak ich hneď nespracujeme, môžeme ich uskladniť v chladničke maximálne do nasledujúceho dňa. Zmrazené ryby je vhodné vložiť do chladničky, kde sa postupne rozmrazia. Pri 500 g porcii to môže trvať aj niekoľko hodín. Mäso si však zachová pôvodnú štruktúru i šťavnatosť. Pri úprave si treba uvedomiť, že rybacie mäso obsahuje veľa vody a svalové vlákna má jemnejšie. Preto sú ryby veľmi rýchlo hotové. Pred akýmkoľvek tepelným spracovaním je potrebné jednotlivé porcie nasoliť a nechať odležať dve až tri hodiny. Takto pripravené ryby výborne chutia aj bez použitia ďalších korenín.
Spevák Martin Císar robil na Vianoce spolu s bratom neplechu
Rybacie mäso je nielen chutné, ale predovšetkým zdravé i ľahko stráviteľné. Odborníci na výživu zdôrazňujú, že nezaťažuje tráviaci proces, nakoľko žalúdok opúšťa približne dve hodiny po konzumácii. Ryby dodávajú nášmu telu veľa prospešných látok, medzi ktorými nechýbajú vitamíny A, B, D, fosfor, horčík, vápnik a v rybom tuku zdravé omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.
Čo by ste mali vedieť o rybách
Čerstvá ryba má pevné šupiny, lesklé oči a krvavočervené žiabre.
Čerstvé filé je jasné až priesvitné, nikdy nie bezfarebné a suché.
Surové morské ryby sa pred prípravou pokvapkajú citrónom alebo octom. Mäso tak spevnie a stratí typický pach.
Zmrazené ryby pred úpravou postupne rozmrazujeme (ideálne v chladničke).
Filé nerozmrazujeme, hneď po vybratí z mrazničky ho vkladáme do rozpáleného tuku.
Ak kožu na chrbte ryby na niekoľkých miestach narežeme, nebude sa nám pri varení skrúcať.
Tak nech sa vám ryba na štedrovečernom stole určite vydarí. 🙂