Úspešný režisér tiež prezradil, že doteraz si robí jedlá podľa receptov svojej babky.
Český režisér Zdeněk Troška si rád pochutná na pokrmoch od výmyslu sveta. Najviac však jeho chuťovým bunkám podľa vlastných slov lahodia jedlá z vajec a paradajok. „Milujem vajcia a všetky pokrmy z vajec, nech sú akokoľvek upravené. Pijem ich aj surové, mám ich rád namäkko, natvrdo, praženicu, volské oká, omelety.. vajcia milujem v každej podobe a môžem ich jesť každý deň,“ prezradil v rozhovore pre agentúru SITA známy rodák zo Strakoníc. „Tak isto zbožňujem aj paradajky, tých zjem tiež kopec a vypijem hektolitre paradajkového džúsu,“ doplnil.
„Mám rád zeleninu, strukoviny, hrach, šošovicu, fazuľu,“ vymenoval 61-ročný režisér. „Babička nám robievala ako deťom sladký hrach. Varila hrach v slanej vode, kým ešte držal tvar a potom ho poliala roztopeným maslom a posypala cukrom – to je tak strašne dobré, že si to robím dodnes. Nedávno som dokonca sedel s jedným pánom historikom a on mi hovorí, že takýto sladký hrach jedol aj cisár Rudolf II. Tak som mu povedal, že to isto preto, že moja babička bola jeho milenka,“ zasmial sa Troška.
Ako ďalej sympatický režisér prezradil, veľkú slabosť má aj na polievky. „Ja som polievkový, milujem všetky polievky. Obed bez polievky pre mňa nie je obed. Môžem mať aj páva s makom, ale proste nie, polievka musí byť,“ zdôraznil. „Koľkokrát som prišiel do reštaurácie a keď som videl, že tam majú štyri dobré polievky, tak som si objednal všetky po sebe a to už vykukoval kuchár z kuchyne, či si ten čašník z neho nerobí srandu, či tie štyri polievky idú naozaj Troškovi,“ zasmial sa na záver.