Vyskúšajte recept na tradičný múčnik v podaní sladkých plnených slimákov, ktorým potešíte svojich blízkych.
Budeme potrebovať:
500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 100 g cukru, 125 g masla, štipka soli, na špičku noža mletého nového korenia, 100 g hrozienok, 50 g strúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna, 50 g mandľových lupienkov a maslo na vymastenie plechu
Postup:
Plech vymastíme. Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie, premiešame s troškou cukru, múky a mlieka a necháme prikryté 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridáme 80 g roztopeného masla, 50 g cukru, zvyšok mlieka, soľ, korenie a vypracujeme na cesto.
Necháme ho 40 minút kysnúť. V horúcej vode umyté a osušené hrozienka, citrónovú kôru a mandle zmiešame. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec, potrieme ho zvyškom roztopeného masla a posypeme mandľovou zmesou.
Cesto zvinieme na roládu, pokrájame na plátky hrubé 3 cm, uložíme na plech reznou stranou nahor, posypeme zvyšným cukrom a necháme desať minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 220 °C.
Slimáky pečieme do zlatožlta asi 25 minút na prostrednej priečke rúry.