Už sa vám zbiehajú slinky? Majú prečo. Vyskúšajte tento recept na tradičný marhuľový koláč s tvarohom, ktorý nesklame.
Suroviny na cesto
500 g hladkej múky, 2 hrste kryštálového cukru, 1 dl oleja, 2 žĺtky, 1/4 l mlieka, 1 kvasnice (42 g), soľ
Postup
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, dvoch lyžičiek cukru a jednej lyžičky hladkej múky. Po vykysnutí zmiešame s ostatnými prísadami. Vypracujeme cesto a opäť necháme vykysnúť.
Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. 500 g tvarohu zmiešame podľa chuti s práškovým cukrom. Dáme na cesto. Nakoniec na tvarohovú plnku ukladáme polovice marhúľ. Upečieme.
Koláč si môžeme pripraviť i bez tvarohu. No pred pridaním polovíc marhúľ na cesto ho posypeme strúhankou a škoricovým cukrom.
Ak u vás doma prevládajú slané chute, môžete cesto na marhuľový koláč použiť nasledujúcim spôsobom. Cesto, ktoré sme pripravili podľa receptu vyššie, po vložení na vymastený a pomúčený plech potrieme pochúťkovou smotanou, ktorú sme predtým ochutili soľou. Mlsné jazýčky môžu povrch koláča pred pečením posypať nakrájanou slaninkou a posekaným kôprom. Dobrú chuť.