Vynikajúci, lahodný. Presne taký, aký robili naše staré mamy. Pamätáte si ešte, ako chutil pravý makovník alebo orechovník? Prinášame vám recept, ktorý vám to pripomenie.
Na cesto budeme potrebovať (cesto vyjde na jeden plech, t.j. na štyri rolády):
500 g hladkej múky
250 g palmarínu
20 g droždia a 1 dl vlažného mlieka na kvások
štipka soli
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
Na plnku budeme potrebovať:
800 g mletého maku alebo pomletých vlašských orechov
600 g kryštálového cukru
4 dl vody
vanilkový cukor
Ak robíme makovú plnku, nastrúhame do nej citrónovú kôru. Ak robíme orechovú, pridáme 2 lyžice rumu a trochu škorice
Postup:
Cesto vymiesť, urobiť štyri bochníky a nechať chvíľu odpočívať na pomúčenej doske pri izbovej teplote. Potom každý bochník vyvaľkáme a potrieme pripravenou makovou alebo orechovou plnkou. Plnku si pripravíme tak, že privedieme do varu vodu s kryštálovým cukrom a mak alebo orechy zaparíme. Pridáme ostatné suroviny a necháme vychladnúť. Vychladnuté plníme.
Pečieme cca 25 minút pri teplote 190 °C. Podľa toho, ako vám pečieme sporák.
Tak nech sa makovník alebo orechovník vydarí, dobrú chuť.