Recepty starých mám: Grahamové žemle

Recepty starých mám: Grahamové žemle
Recepty starých mám: Grahamové žemle Thinkstock

Prinášame vám recept na chutné a zdravé pečivo – grahamové žemle. 

Spotreba surovín a prísad na 16 žemličiek:

500 g pšeničného šrotu, 1 čajová lyžička cukru, 40 g droždia, 1/4 l vlažnej vody

2 čajové lyžičky soli, 3 polievkové lyžice oleja, múka na posypanie a olej na vymastenie plechu

Postup:

Plech na pečenie vymastíme olejom. Pšeničný šrot vysypeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Do jamky rozdrobíme droždie, zmiešame s troškou šrotu, cukrom a troškou vody. Kvások poprášime múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 15 minút kysnúť. Na povrchu šrotu sa za ten čas objavia trhlinky. Do kvásku pridáme zvyšnú vodu, soľ a olej, všetko dobre premiesime, prikryjeme a znovu necháme kysnúť 1 hodinu.

Cesto pomúčenými rukami rozdelíme na 16 rovnakých dielov, každý z nich rozvaľkáme na okrúhlo, poprášime múkou a uložíme na plech. Pečivo necháme ešte raz 25 až 30 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pečivo pečieme 20 až 25 minút na druhej priečke rúry odspodu. Na začiatku pečenia vylejeme na dno rúry za šálku vody.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom