Dnes opäť recept na chutný gazdovský cibuľový chlebík, ktorý zvládnete i vy.
Budeme potrebovať:
1 kg ražnej múky, 100 g chlebového kvásku (od pekára), 3/4 l vody, 20 g droždia
2 vrchovaté čajové lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 4 cibule strednej veľkosti, 2 polievkové lyžice masla, múka na posypanie plechu
Postup:
Plech poprášime múkou. Polovicu múky preosejeme do misy, pridáme chlebový kvások rozriedený vodou, rozdrobené droždie,premiešame a prikryté necháme na teplom mieste cez noc odležať.
Do vykysnutého kvásku primiešame soľ, koreniny, zvyšok preosiatej múky a vypracujeme cesto. Cesto vytrepávame varechou, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Cibuľu olúpeme a nadrobno pokrájame. Polovicu pokrájanej cibule opražíme na masle a spolu so surovou cibuľou zamiešame do cesta. Z cesta vytvarujeme tri pecne dlhé 35 cm a uložíme na pomúčený plech. Prikryté pecne necháme 30 minút kysnúť.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Pecne potrieme vodou a povrch nožom šikmo viacnásobne narežeme. Pečieme 30 minút na spodnej priečke rúry. Na začiatku pečenia vylejeme na dno rúry za šálku vody.