Slniečko hreje a každý hľadá osvieženie. Skúste si doma pripraviť domácu zmrzlinu čokoládovej alebo vanilkovej príchute. Tu je recept:
Čokoládová zmrzlina:
250 ml smotany na šľahanie,
2 vajcia,
2 žĺtky, 2 lyžice rumu,
100 g horkej čokolády alebo kakaa,
1 balíček vanilkového cukru.
Vanilková zmrzlina:
250 ml smotany na šľahanie,
2 vajcia,
2 žĺtky, 2 lyžice rumu
250 g bielej čokolády,
1 balíček vanilkového cukru.
Postup:
Smotanu vyšľaháme a dáme do chladničky. Horkú čokoládu za stáleho miešania na minime (alebo nad parou) roztopíme. Vajcia, žĺtky a vanilkový cukor vyšľaháme do peny nad parou. Odstavíme a miešame do vychladnutia. Primiešame roztopenú čiastočne vychladnutú čokoládu a rum. (ten môžeme vynechať). Potom pridáme šľahačku. Vanilkovú zmrzlinu pripravíme obdobne. Do dostatočne veľkej misky potom vlejeme najprv tmavý a potom svetlý krém a premiešame vidličkou, čím dosiahneme mramorový vzor. Prikryjeme priesvitnou fóliou a odložíme aspoň na osem hodím do mrazničky. Guľatou naberačkou na ryžu formujeme zmrzlinové kopčeky, ktoré kladieme na dezertné taniere a ozdobíme ich šľahačkou alebo ovocím.
Smotanu môžete nahradiť mliekom. Zmrzlina tak bude síce menej chutná, ale zase diétnejšia.