Pripravte pre svojich drahých delikátny hlavný chod.
Na 4 porcie si pripravte tieto suroviny:
400 g bravčovej panenky, hrubozrnná soľ, mleté čierne korenie, olivový olej EV, vetvička rozmarínu, 3 bobkové listy, 200 g majonézy, 100 g tuniaka v oleji, Balsamico bianco, 50 g ančovičiek v oleji (sardely), 50 g kapár v náleve
Postup prípravy:
Očistenú, umytú a osušenú panenskú sviečkovicu osolíme, okoreníme (oboje čerstvo mleté), zabalíme do bobkových listov a rozmarínu, polejeme olivovým olejom a pevne zabalíme do potravinárskej fólie.
Panenku varíme v paráku pri teplote 80°C asi 15-20 minút podľa hrúbky mäsa.
Len tak ostane vo vnútri krásne rúžová . Necháme vo fólií voľne vychladnúť.
Vymiešame tuniaka s majonézou a pridáme pár kvapiek vínneho octu alebo citrónovej šťavy. Sardely a kapari najemno nasekáme a zmiešame s olivovým olejom a bielym balsamicom, vytvoríme akúsi emulziu.
Do stredu taniera dáme tuniakovú omáčku, dookola rozložíme tenké pláty mäsa, polejeme tapenádou z kapár a sardeliek.
Dobrá rada od šéfkuchára Vojta Artza:
Namiesto bravčovej panenky môžeme použiť aj teľaciu alebo hovädziu sviečkovicu, v tom prípade podľa druhu mäsa predĺžime aj ich tepelnú úpravu.