Z tekvice sa dá vykúzliť veľa jedál. Veľa zdravých jedál či už slaných, alebo sladkých. My vám prinášame úžasný tekvicový koláč, ktorý vás zahreje a ešte vám aj prevoní byt. Bonus? Má minimum kalórií, tuku, je bez pridaného cukru a pochutia si na ňom aj celiatici!
V Amerike je na stole nevyhnutnosťou
Určite ste už niekedy počuli o „Pumpkin pie“. Že nie? Je to tradičná sladkosť, ktorá nesmie chýbať na každom americkom stole najmä na deň vďakyvzdania, ale doprajú si ho aj mimo tohto obdobia. Práve jesenné sychravé obdobie je na tento koláč ako stvorené, navyše ak ste si zaužívali oslavovať miesto Dňa všetkých svätých Halloween a dlabanie tekvice sa stalo rodinným športom, už viete, že okrem prívarku môžete použiť dužinu aj inak. Škorica krásne prevoní váš byt a zahreje telo. Šálka kávy, dobrá kniha a o pokojný jesenný večer je postarané.
Príliš veľa kalórií
Tradičný recept, je však veľmi kalorický a nie každý si môže dovoliť konzumovať toľko kalóríí a tuku v jednom kúsku. Preto vám prinášame upravený recept, vďaka ktorému sa 3 kúsky koláča zhodujú s kalorickou hodnotou jedného, tradičného a garantujeme vám, že vám bude chutiť rovnako!
Čo budete potrebovať
Ak by ste chceli ušetriť ešte viac kalórií, môžte vynechať korpus, ale až taký veľký rozdiel to nebude.
(množstvo vhodné na rozmer tortovej formy, alebo pizze)
Načo cukor, používajte zdravé sladidlá
2 lyžice roztopeného masla
3 lyžice kokosovej múky
1 lyžica sójovej múky
1 lyžica ľanovej múky
2 lyžice horúcej vody, alebo mlieka
štipka škorice
5-6 kvapiek stévie ( Ak vám nezáleží, či je tam cukor alebo nie, použite lyžičku cukru, medu, javorového sirupu, alebo ďatlového sirupu, poprípade iné sladidlo ako je xylitol (brezový cukor), kokosový cukor.. Aspartam ani acesulfam-k nedoporučujeme, kvôli jeho negatívnym účinkom na zdravie)
Ak sa vám nechce kupovať náhrady klasickej múky, môžte použiť drvené keksy, alebo piškóty, ako pri korpuse na cheesecake, no vedzte, že sa navýši kalorická aj sacharidová hodnota koláča a nebude už ani bezlepkový, navyše môžte tieto múky použiť pri klasickom pečení v pomere 1:1
Plnka:
450 gramov tekvicového pyré (uvarte dužinu v čistej vode bez cukru aj soli a rozmixujte na hladko)
250g hladkého tvarohu
2 vaječné bielka
1 vaječné žĺtko
15 g ďatlového sirupu ( alebo 15g hrozienok zaliať horúcou vodou, nechať naboptnať a rozmixovať)
25g hrozienok
15 kvapiek stévie
1 lyžica škorice
1 malá lyžička perníkového korenia
citrónová šťava
prášok do pečiva
štipka soli
Postup:
Na korpus zmiešajte ingrediencie, na plech dajte papier na pečenie a cesto utlačte na spodok formy. Dajte do rúry vyhriatej na 175 stupňov na 5 minút.
Na plnku zmiešajte všetko okrem hrozienok, prášku do pečiva a bielok, z ktorých si v inej miske vyšľahajte s troškou cukru sneh. Keď máte plnku zmiešanú, opatrne vmiešajte sneh z bielok, hrozienka a nakoniec kypriaci prášok. Vyberte korpus z rúry, vylejte naň plnku a vráťte naspäť, nastavte teplotu 200 stupňov (15 minút) a potom znížte na 160 stupňov a dopekajte ešte 50-55 minút. Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a až potom vyberte koláč z formy.