Zaujímavý výskum odhalil, že fenolické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v tomto obľúbenom nápoji, vedia bojovať s demenciou.
Patríte medzi ľudí, ktorí obľubujú šampanské? Ak áno, máme pre vás skvelú správu. Vedci totiž zistili nasledovné – ak každý deň vypijete jeden až tri poháre šampanského, znížite tým riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby.
Dôvodom je vraj fakt, že fenolické zlúčeniny nájdené v odrodách Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré sa používajú pri výrobe perlivého vína, pomáhajú odvrátiť mozgové choroby a zlepšiť priestorovú pamäť. A asi to stojí za to, pretože výsledky experimentu, ktorý vedci z Reading University zrealizovali– síce – na potkanoch, popísal profesor Jeremy Spencer ako „dramatické“.
Ako myslieť štíhlo? Tu je 15 motivačných tipov
„Tento výskum dokazuje, že umiernená konzumácia šampanského má potenciál ovplyvniť kognitívne funkcie, ako je pamäť,“ dodáva. Ako to funguje? Zlúčeniny podľa neho menia signály v hipokampu a kortexu, v častiach mozgu zodpovedných za riadenie pamäti a učenia, a majú pozitívny vplyv na množstvo proteínov, ktoré sú spojené s ukladaním spomienok v mozgu.
Veľa z nich sa pritom vyčerpáva vekom, čo vo vyššom veku vedie k zhoršovaniu pamäte a k demencii. Šampanské tieto straty spomaľuje, a môže tak ochrániť pred javmi typickými pre starnutie mozgu. Vedci sa ďalej chystajú pokračovať vo výskume zahŕňajúcom i seniorov.
www.reading.ac.uk