Predchádzať infarktu pomôže strava bohatá na vlákninu

Ak chcete "depku", po týchto jedlách ju zaručene dostanete
Ak chcete "depku", po týchto jedlách ju zaručene dostanete Shutterstock

Tá pozitívne ovplyvňuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Ľuďom, ktorí prekonali srdcový infarkt, môže prospieť strava bohatá na vlákninu. Tvrdia to americkí vedci, ktorí svoje zistenia publikovali v British Medical Journal. Výskum, ktorí realizovali, ukázal, že pacienti, ktorí prekonali srdcový infarkt, majú väčšiu šancu prežiť a vyhnúť sa ďalšiemu infarktu, ak konzumujú stravu s vysokým obsahom vlákniny. Tá sa nachádza napríklad v banánoch, jablkách, koreňovej zelenine ako mrkva, zemiakoch, fazuli, šošovici, celozrnnom chlebe, cereáliách alebo otrubách a má vraj pozitívny vplyv na krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Jedlo s nízkym obsahom vlákniny naopak zapríčiňuje zápchu a choroby ako zápal alebo rakovinu čreva a negatívne vplýva aj na krvný obeh. Konzumácia 10 gramov vlákniny denne dokáže údajne znížiť riziko úmrtia o 15 percent. Takéto množstvo obsahujú napríklad zemiaky pečené spolu so šupkou či fazuľa, dva krajce celozrnného chleba majú v priemere štyri gramy vlákniny.

Vedci z Harvardskej univerzity analyzovali dáta z dvoch rozsiahlych amerických štúdií. V nich formou dotazníkov skúmali stravovacie návyky viac ako 4000 mužov a žien, ktorí prekonali srdcový infarkt. Väčšinu zúčastnených monitorovali približne počas deviatich rokov odvtedy, ako dostali infarkt, pričom v priebehu ich sledovania zomrelo 682 žien a 451 mužov. Ako ukázali výsledky, vyššie šance na prežitie mali ľudia, ktorí konzumovali jedlá s obsahom vlákniny, predovšetkým vo forme raňajkových cereálií. Pätina z tých, ktorí prijímali vlákninu, mala vraj o 25 percent nižšiu pravdepodobnosť, že počas deviatich rokov trvania výskumu zomrie, v porovnaní s tými, čo vlákninu do jedálnička nezapojili. Skupina zúčastnených, ktorá prijímala veľké množstvo vlákniny, mala o 13 percent nižšie riziko úmrtia na srdcový infarkt. Na základe týchto zistení preto vedci upozorňujú ľudí, že aj jednoduchá úprava jedálnička môže byť zdraviu prospešná. Victoria Taylor z British Heart Foundation preto odporúča začať s postupnou úpravou jedálnička, napríklad nahradiť biely chlieb celozrnným či dať si na raňajky cereálie alebo ovsenú kašu. „Jedlá s vysokým obsahom vlákniny sú dôležitou súčasťou dobre vyváženej stravy. Táto štúdia ukazuje, že môže pozitívne vplývať na ľudí, ktorí prekonali srdcový infarkt,“ uviedla Taylor.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom