Určite už ste počuli o tom, že predtým bol iný chlieb ako dnes, pretože vydržal pokojne týždeň, zatiaľ čo teraz je druhý deň tvrdý. Možno si za to ale môžeme sami, pretože nevieme pečivo dobre skladovať. Veľa ľudí nemá ani jasno v tom, ako to je s pečivom v jedálničku. Jesť ho, alebo nie, pretože vlastne nie je veľmi zdravé, a ešte sa po ňom priberá?
Pečivo by sa v obchode ohmatávať nemalo, to je jasné. Ale pravda tiež je, že ľahké stlačenie je u väčšiny druhov spoľahlivý spôsob, ako spoznať, či je čerstvé alebo nie. Keď už, malo by sa naň siahať cez mikrotén. Pokiaľ je pečivo čerstvé, nezostane na jeho kôrke žiadny otlak.
„Ak je pečivo pri stlačení tvrdé a nevráti sa späť do pôvodného tvaru, jedná sa o staršie pečivo alebo tiež o príliš vysušené pečivo v dôsledku zlého pečenia. Naopak gumové správanie pri stlačení znamená, že je pečivo nedopečené,“ vysvetľuje Jakub Boháč, vedúci výroby pečiva z pekární La Lorraine.
Keď narazíte na pečivo ešte teplé, obzvlášť v supermarketoch to znamená, že ide o pečivo z mrazeného polotovaru, ktoré sa dopeká na mieste. Výhodu to má prinajmenšom v tom, že nemôže byť staré, veľké obchody ho dopekajú podľa toho, koľko ho aktuálne potrebujú.
Chyba číslo jedna: Teplé pečivo do vrecka
Lenže, akonáhle také pečivo dáte do vrecka a zatvoríte ho, rýchlo sa zaparí a pomerne rýchlo takzvane zgumovatie. „Vrecko necháme chvíľu otvorené, aby pečivo vychladlo na okolitú teplotu, až potom ho môžete uzavrieť, aby pre zmenu nestvrdlo,“ vysvetľuje Boháč.
Chyba číslo dva: Zatvorené mikrotenové vrecko
Aby sme mali pečivo mäkké a dobré aj na druhý deň na raňajky, nemôžeme kúpiť posledné rožky, ktoré sa od rána váľajú v košíku vo večierke, kam ich už ráno doviezli z veľkopekárne. Poslúžia, ale chrumkavé a nadýchané už nebudú.
Pečivo sa môže jednoducho uchovávať aj vo vrecúšku, látkovom, papierovom alebo mikroténovom. V látke pečivo o niečo skôr vyschne, papierové vrecko je ale lepšie, pretože absorbuje časť vlhkosti. Pozor na mikroténové vrecká, keď ich necháte zaviazané, výrobok sa zaparí a zgumovatie. Je nutné ponechať malý otvor.
Chyba číslo tri: Keď si koledujeme o plesne
Doma môžeme pečivo skladovať klasicky – teda zabaliť ho do utierky a dať do nádoby, ktorá je uzavretá s malou možnosťou odvetrávania, aby mohla vlhkosť odísť z priestoru postupne. Inak sa zahrávame so vznikom plesní.
Dobre poslúžia drevené chlebníky, ale aj rôzne hrnce alebo malé skrinky. Pečivo nám potom vydrží niekoľko dní mäkké a bez problémov požívateľné, aj keď vlastnosti čerstvého už mať nebude.
Chyba číslo štyri: Zlé rozmrazovanie
Pečivo sa dá bez problémov zmraziť, ale robte to s čo najčerstvejším. Zásadný je potom spôsob, akým ho rozmrazujete. Pokiaľ ho len vyberiete z mrazničky a necháte na vzduchu, vysuší sa a stvrdne.
Ďaleko lepšie je použiť rúru. Malé výrobky nie je potrebné rozmrazovať, môžeme ich rovno rozpekať na 170 až 210 ° C, ideálne s parou. Stačia iba dve až päť minút. Väčšie výrobky ako chlieb alebo bagety necháme najskôr 10 minút odpočívať pri izbovej teplote a potom ich dáme oživiť do rúry. Pozor, nečakajte zázraky – takto rozpečené pečivo zjedzte do dvoch až štyroch hodín, potom stvrdne.
Nebojte sa pečiva, smie sa jesť aj pri chudnutí
Akonáhle sa niekto začne zaujímať o chudnutie alebo o zdravé stravovanie, skôr alebo neskôr mu niekto poradí, že musí výrazne obmedziť alebo úplne vynechať pečivo. Ale nie je to krok dobrým smerom.
Zdroj: www.vitalia.cz