Vitamínov skupiny B je oficiálne osem a sú rozpustné vo vode, preto sa nimi nemôžete predávkovať, naopak ich musíte pravidelne dopĺňať. Až na skutočné výnimky vám len svedčia. A najmä s pribúdajúcim vekom sa béčko viac ako stopercentne oplatí.
Vitamíny radu B sú ako dobre fungujúci tím, navzájom spolupracujú. Podporujú imunitný a nervový systém, napríklad o ich pozitívnom vplyve na poranenia periférnych nervov sa dočítate tu. Znižujú pocity vyčerpanosti a únavy. Sú zásadné pre fungovanie metabolizmu, avšak ani koža a sliznice (bacha na zápaly) sa bez béčok nezaobídu. Ale súčasne má každý vitamín B svoje vlastné úlohy.
Napríklad vitamín B12 je nevyhnutný nielen pre správnu funkciu nervovej sústavy, viac sa dozviete vo videu:
Na chudnutie aj pre psychické zdravie
Začnime odľahčene: dostatočným množstvom vitamínov B dokonca podporíte chudnutie, teda pokiaľ súčasne športujete. A teraz pritvrdíme: Béčka znižujú šancu, že sa prejavia depresie, demencie a duševné problémy. A keď už sa demencia objaví a včas podchytí, vhodná kombinácia troch béčok ju dokáže výrazne spomaliť. Vitamíny radu B fungujú aj ako prevencia srdcových chorôb alebo mozgovej mŕtvice.
B1: poďakujme ryži
Ako prvý zo skupiny vitamínov B bol objavený tiamín alebo B1 poľským biochemikom Kazimierzom Funkom v ryžových otrubách. Kazimierz je tiež považovaný za autora slova vitamín („vita“ ako život a „amín“ ako zlúčenina obsahujúca dusík). Názov vitamín sa dochoval dodnes, aj keď sa neskôr preukázalo, že nejde o amíny.
Kde ho nájdete: ryža a obilniny so šupkou, orechy, mäso, niektoré strukoviny (hrach, fazuľa mungo…)
B2: vhodný ho po liečbe antibiotikami
Riboflavín sa odporúča vo vyššej miere užívať, keď ste dobrali antibiotiká, ktoré nielen tento vitamín B2 ničia, ďalej ste cukrovkár alebo trpíte ochorením štítnej žľazy. Všeobecne sa jeho nedostatok prejavuje najmä na koži a slizniciach. Ale potrebujeme ho aj pre zdravé oči.
Kde ho nájdete: mliečne produkty, mäso, vnútornosti (hlavne pečeň), ryby (napríklad makrela), kvasnice…
B3: dobrý aj na vysoký tlak
Tento vitamín zvaný niacín je dôležitý aj pre imunitu, pomáha opravovať DNA v bunkách, náš mozog sa bez neho nezaobíde, ani psychická pohoda. Vo väčších dávkach sa môže podávať ako súčasť liečby vysokého krvného tlaku.
Kde ho nájdete: vnútornosti, arašidy, ančovičky, fazuľa mungo, mäso, ryby. Ale náš organizmus si dokáže vyrobiť niacín aj sám.
B5: všadeprítomný antistresor
Vitamín B5 alebo kyselina pantoténová pomáha odbúravať tuky, je zásadný pre náš metabolizmus. Dobre funguje na stres, hodí sa aj ako podpora liečby rán, napríklad po operáciách. Keď je ho málo, najčastejšie sa prejavuje syndrómom pálenia nôh. Názov kyseliny je odvodený z gréckeho slova a znamená „všadeprítomný“.
Kde ho nájdete: mäso, vnútornosti, ryby, strukoviny, celozrnné produkty, mlieko
B6: pozor na slnko a teplo
Tomuto vitamínu sa hovorí pyridoxín a často mu chýbajú ľudia, ktorí jedia veľa bielkovín. Ovplyvňuje činnosť mnohých enzýmov, je významný aj pre tehotné ženy. Okrem iného tiež odbúrava aminokyselinu homocysteín, ktorá má súvislosť so žilovou trombózou a vôbec so srdcovo-cievnymi chorobami. Pozor, obsah vitamínu B6 významne klesá pri tepelnej úprave a pôsobením slnka.
Kde ho nájdete: takmer vo všetkých potravinách
B7: podporte svoj pôvab. Pozor na surové vajcia!
Vitamín B7, inak aj biotín, prípadne vitamín H, sa považuje za zdroj krásy. Keď je ho málo, podpisuje sa na kvalite vlasov aj ich vypadávanie a tiež na koži (spravidla je popraskaná) aj nechtoch. Jeho nedostatok však môže mať na svedomí aj jeden stravovací zvyk: väčšia konzumácia surových vajec. Tie totiž obsahujú zložku, ktorá bráni absorpcii niektorých vitamínov B, vrátane biotínu.
Kde ho nájdete: varené vajcia, špenát, šošovica, ovsené vločky, huby, orechy…
B9: pre všetky generácie
Tiež sa mu hovorí kyselina listová, budúce mamičky a ženy, ktoré sa na tehotenstvo pripravujú, by mali vitamínu B9 konzumovať viac. Dôležitý je aj pre tvorbu buniek a ich delenie aj pre krvotvorbu. Nedostatok môže prispievať k zvýšenej hladine homocysteínu (pozri zdravotné riziko uvedené pri vitamíne B6). Zaujalo nás: Kombinácia vitamínov B6, B9 a B12 sa javí ako veľmi solídna prevencia mozgovej mŕtvice, čo je potvrdené aj vedeckým skúmaním.
Kde ho nájdete: najmä listová zelenina, ale aj uhorky, paradajky, strukoviny, zemiaky…
B12: živočíšna strava má zmysel
Za nedostatkom vitamínu B12 často stoja chronické choroby, vyšší vek, užívanie niektorých liekov alebo aj spôsob stravovania (vegáni). Bohužiaľ – následky nedostatku tohto béčka sa prejavia až po viacerých rokoch. Vitamín B12 alebo kobalamín obsahujú takmer výhradne živočíšne zdroje. Presnejšie: „v potravinách rastlinného pôvodu je vitamín B12 prítomný iba v prípade, že prešli bakteriálnou fermentáciou (napr. v kyslej kapuste). Aj v takom prípade je však obsiahnutý iba vo veľmi malom množstve“.
Kde ho nájdete: najmä pečeň, ďalej mäso, ryby, mliečne produkty…
Zdroj: NZIP, Stroke and Vascular Neurology, časopis Květy, www.dumazahrada.cz