BRATISLAVA 16. septembra (PR) – Stovky receptov, množstvo užitočných rád a tipov, ktoré sa vám pri pečení určite zídu. A to všetko v krásnom a vkusnom dizajne. Ďalšia skvelá kniha do série R.Magáta, tentoraz pre všetkých, ktorí majú radi sladké potešenia. Koláče od výmyslu sveta, sladké jedlá aj slané múčniky. Babičkine múčniky a iné dobroty.
Oživte si spomienky s detstva, keď rozvoniavali fantastické babičkine koláčiky, bábovky a iné dobroty. Neodolateľná vôňa a fantastická chuť. S touto knihou určite nebude ťažké naplniť odkaz známeho francúzskeho učenca Jeana Jacquesa Rousseaua: „Ak nemáte chlieb, jedzte koláče.“
Autor knihu prehľadne rozdelil na Múčniky z piškótového cesta, z kysnutého a lístkového cesta, z krehkého cesta. Nákypy a žemľovky, Pudingy a krémy, Torty a zákusky, Drobné pečivo, Zmrzliny a peny.
Babičkine múčniky a iné dobroty je to najlepšie z overených receptov našich starých mám, a dokonca ešte aj v takej podobe, v akej nám ich odovzdali naše babky, mamy, tety či rodinné známe. Ku každému receptu je priradené číslo na ľahšie zapamätanie a vyhľadávanie. Približne na každej druhej dvojstrane sa nachádza farebná fotografia konkrétneho receptu. Po stranách nájdete priestor na svoje poznámky, zlepšenia a nápady. A nechýbajú praktické rady takmer na každej strane.
Upečené piškótové cesto nechaj najprv vychladnúť. Potom ho oddeľ nožom od formy, podober a opatrne prelož na dosku.
RECEPT na Jablkovú štrúdľu
Budeš potrebovať: 1 lístkové cesto, 1 kg jabĺk, 1 lyžicu masla, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžicu škorice, 3 lyžice strúhanky, 1 vajce na potretie.
Postup: Jablká očisti a pokrájaj na drobné kúsky. Lístkové cesto rozvaľkaj na pomúčenej doske asi na trojmilimetrovú hrúbku. Posyp strúhankou opraženou na masle, ulož jablká, posyp práškovým a vanilkovým cukrom, hrozienkami a mletou škoricou. Kraje cesta prelož cez plnku a cesto zviň. Štrúdľu prelož na plech opláchnutý studenou vodou, potri rozšľahaným vajcom, popichaj vidličkou a daj piecť do stredne vyhriatej rúry.
Hotovú vychladnutú štrúdľu posyp práškovým cukrom.
RECEPT na Jahodový koláč
Budeš potrebovať: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 100 g hrubej múky, 1 lyžicu masla, čerstvé jahody.
Postup: Žĺtky vymiešaj s polovicou práškového cukru do peny, pridaj múku, roztopené maslo a dôkladne premiešaj. Zľahka primiešaj tuhý sneh z bielkov a zvyšku cukru. Cesto rozotri na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladaj jahody a upeč v stredne vyhriatej rúre.
Hotový koláč posyp práškovým cukrom.