Jablčný ocot sa už stovky rokov používa na liečbu kašľa, bolesti v krku a rôznych infekcií. Dnes získava na popularite ako pomocník pri chudnutí alebo prírodný liek pri žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, refluxe alebo aj vysokom krvnom tlaku. Niektorí tvrdia, že jediná lyžica denne dokáže posilniť zdravie.
Jablčný ocot sa vyrába fermentáciou alkoholu z čerstvo vylisovaného jablčného džúsu a kyseliny octovej. Tým si zachováva prírodné vitamíny a minerály z ovocia. Laicky povedané je to niekoľkokrát skvasená jablčná šťava. Čerstvý alebo pasterizovaný jablčný ocot bežne zaobstaráte v supermarketoch, lekárňach alebo obchodoch so zdravou výživou. Najžiadanejší je jeho nepasterizovaný variant, pretože si zachováva maximum prospešných baktérií a kvasiniek. Ide o malý prírodný zázrak, ktorý má veľmi široké spektrum využitia, zameriame sa tentoraz na jeho zdravotné účinky.
1. Bezproblémové trávenie
Podľa niektorých výskumov podporuje jablčný ocot správne fungovanie tráviaceho systému a zlepšuje vstrebávanie dôležitých živín z potravy v organizme. Pri nadmernej konzumácii môže nepriaznivo pôsobiť na zubnú sklovinu (kvôli svojej kyslosti), preto je namieste používať ho s mierou a vždy riediť vodou. Jablčný ocot ocenia aj tí, ktorí trpia na reflux, znižuje totiž kyslosť a upokojuje podráždenie pažeráka. Obsiahnutý pektín navyše účinne pomáha pri črevných kŕčoch.
2. Kontrola cukru v krvi
Ďalším benefitom jablčného octu je jeho schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivosť na inzulín a reakciu organizmu na zvýšenú hladinu cukru v krvi po jedle. Štúdia z roku 2007 ukázala, že dve polievkové lyžice jablčného octu pred spaním znižujú hladinu glukózy nalačno o 4 až 6 %. Pri pravidelnej konzumácii jablčného octu sa vždy radšej vopred poraďte s ošetrujúcim lekárom, môže sa totiž vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi, napr. s inzulínom a diuretikami.
3. Podpora pri chudnutí
Jablčný ocot je známy tým, že potláča chuť do jedla. Výskumy ukazujú, že jeho použitie pred jedlom zvyšuje a urýchľuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri liečbe obezity. Účinné látky dokážu zrýchľovať metabolizmus, teda spaľovanie kalórií. Treba zdôrazniť, že nejde o žiadny zázračný liek na zníženie hmotnosti, ale ponúka možnosť podpory, za predpokladu vyváženého jedálnička a primeranej pohybovej aktivity.
4. Upokojenie bolesti v krku
Jablčný ocot poslúži aj ako pomocník pri prechladnutí alebo angíne. Zmierňuje kašeľ a účinne upokojuje podráždený krk, má totiž dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti. Zmiešajte tri až štyri lyžice octu s pol šálkou teplej vody a niekoľkokrát denne kloktajte, prípadne popíjajte šálku horúcej vody s tromi lyžicami jablčného octu a lyžicou medu.
5. Zdravé srdce a cievy
Niektorí vedci sa domnievajú, že jablkový ocot môže znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu a triglyceridov, a tým zlepšiť zdravie vášho srdca. Obsahuje totiž antioxidant kyselinu chlorogenovú, ktorá zabraňuje oxidácii častíc LDL (zlého) cholesterolu, čo je jedna zo zásadných príčin pri vzniku srdcových a cievnych ochorení.
6. Stop akné a ekzémom
Jablčný ocot môže byť prospešný aj v starostlivosti o pokožku, najmä ak trpíte na ekzémy, nadmernú suchosť alebo akné. Používajte ocot ako pleťové tonikum, nakvapkajte na kozmetický tampón a potierajte si ním pokožku ráno a večer. Prírodné alfa-hydroxykyseliny a kyselina octová podporujú krvný obeh, uzatvárajú póry a znižujú výskyt pigmentácií a akné.
Zdroj: www.prozeny.cz