Ideálnou voľbou na leto sú ovocie a zelenina, keďže obsahujú množstvo vody aj minerálnych látok.
Leto prináša okrem príjemných a zábavných chvíľ aj spaľujúce horúce počasie. Ujsť pred horúčavou sa dá nielen pri vode alebo klimatizáciou, ale aj potravinami.
V lete máme zvyčajne chuť na ľahšie jedlá, zatiaľ čo v zime, keď sa ochladí, nás viac priťahujú ťažšie potraviny. V horúcom počasí ľudia siahajú pod jedlách s vyšším obsahom tekutín vrátane vodnatého čerstvého ovocia a zeleniny. So stúpajúcimi teplotami sa totiž aj oveľa viac potíme – čo vedie k strate tekutín spolu s minerálmi ako je sodík, draslík a horčík. Ak tieto tekutiny a minerály nenahradíme, môže to vyvolať pocit malátnosti.
Všetky druhy ovocia a zeleniny obsahujú veľa vody a väčšina z nich predstavuje aj veľmi dobrý zdroj draslíka – takže na leto sú ideálnou voľbou. Existuje však niekoľko vyslovene vhodných potravín ako sú melóny, bobuľové ovocie, špenát či pálivé papriky, ktoré môžu byť v boji s horúčavou špeciálne nápomocné.