Ideálnym pohostením pre šibačov je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu. Na koláči si pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny!
Ingrediencie:
(koláčová forma o priemere 28 cm)
cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 ml olivového oleja
- 30 ml vlažnej vody
- soľ
- náplň:
- 1 stredne veľký karfiol
- 4 vajcia
- 40 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo syru Gran Moravia
- 200 ml sójovej smotany na varenie
- olivový olej
- 2 vetvičky rozmarínu
- himalájska ružová soľ
- čerstvo mleté korenie
- štipka mletého muškátového kvetu
Do misky kuchynského robota nasypte všetky suroviny na cesto vypracujte vláčne cesto. Z cesta vytvorte bochníček, zabaľte ho do potravinár fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov. Karfiol rozoberte na ružičky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
Karfiol osoľte, pridajte rozmarín a všetko pokvapkajte olivovým olejom. Plech vložte do rúry a pečte cca 20 minút do zlata.
Hneď ako je karfiol upečený, vyberte ho z rúry a pusťte sa do prípravy cesta. Cesto vytiahnite z chladničky, vyválkajte z neho placku a preneste ju do koláčovej formy. Cesto vytvarujte tak, aby bolo vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Dno cesta popichajte na niekoľkých miestach vidličkou a pečte v rúre 30 minút. Medzitým zmiešajte v miske vajce, smotanu, parmezán, soľ, korenie a muškátový kvet. Na dno predpečeného cesta rozprestrite upečený karfiol a všetko zalejte pripravenou zmesou.
Koláč vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút.
Hotový koláč podávajte ešte teplý.
Recept pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz