Tento chutný múčnik sa volá polročným preto, lebo vraj polroka vydrží čerstvý. No overené to bohužiaľ nemáme. U nás vydržala táto dobrota maximálne päť dní a aj to schovaná v dobrej skrýši.
Na polročné koláčiky budeme potrebovať:
500 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok, 2 vajcia, 250 g masla, soľ, 40 g droždia, trošku mlieka a cukru na kvások
Plnka: orechová, maková, jablková alebo lekvárová
Postup:
Do misky preosejeme múku spolu s kypriacim práškom. Pridáme vajcia, maslo, trošku soli a pripravený kvások z droždia, mlieka a cukru. Všetko spolu spracujeme, vyklopíme na dosku a ihneď bez kysnutia tvarujeme malé koláčiky alebo rohlíčky, ktoré naplníme orechovou, makovou, jablkovou alebo lekvárovou plnkou.
Koláčiky uložíme na plech a upečieme v dobre vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom.