Ďalší úžasný recept na bezlepkový čokoládový koláč, v podstate ľahkej prípravy.
Treba dať naozaj pozor, aby sa vajíčka nepridali do teplej čokolády, aby nám nevznikla čokoládová praženica 🙂 Výborne chutí ozdobený mrazeným ovocím, prípadne citrónovým sorbetom, pre veľkých maškrtníkov. Tí, ktorí majú intoleranciu na orechy, môžu orechy vynechať a pridať viac pohánkovej múky, alebo môžete skúsiť iný druh orieškov. Fantázii sa medze nekladú 🙂
Dobrú chuť priatelia!
40 g pohánkovej múky
1 očistený vanilínový struk
štipka morskej soli
4 vajíčka
100 g hnedého cukru alebo xylitolu
100 g tmavej 70% čokolády
100 g masla
60 g lieskových orechov
1 prášok do pečiva z vínneho kameňa
Postup:
Lieskové orechy opečieme na sucho na panvici zhruba 5 minút. Potom ich trením pomocou kuchynskej utierky, alebo papierových utierok zbavíme šupky. Očistené orechy rozmixujeme v mixéry na suché mixovanie. Horkú čokoládu roztopíme nad horúcou parou. Do roztopenej vychladenej zmesi pridáme vyšľahané vajíčka so štipkou soli. Vajíčka by mali byť tiež izbovej teploty, aby sa nezrazili. Dochutíme vanilkou. Pridáme roztopené maslo, všetko opäť zľahka premiešame. Pomaly primiešavame pohánkovú múku, zmiešanú s práškom do pečiva a pomleté orechy. Zmes vymiešame úplne do hladka.
Pečieme na 180 °C v malom plechu vymastenom a vyloženom papierom na pečenie. Nepečie sa dlho, zhruba 30 minút, kým sa nám neprestane v strede lepiť drevené špáratko.
Mirka Luberdová