INGREDIENCE:
Na 2 korpusy o priemere 17 – 19 cm
5 dosť zrelých stredných banánov
390 g hladkej múky
225 g rozpusteného masla
350 g hnedého cukru
4 vajcia vel. L
250 g creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo zakysaná smotana)
1 lyžička vanilkovej esencie
2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička soli
Jarné kvety a čokoládové vajcia na ozdobu
*
Na krém:
variant 1 (mascarpone krém)
350 g masla
500 g mascarpone
cukor práškový
lyžička prírodnej vanilkovej esencie
variant 2 (cream cheese krém)
450 g cream cheese
320 ml 40% šľahačky
cukor práškový
1 lyžička vanilkovej esencie
Mliečny karamel:
245 ml smotany (ideálne 40%, ale postačí 31%)
220 g krupicového cukru
6 lyžíc vody
1 lyžička prírodnej vanilkovej esencie
prípadne 0,5 lyžičky soli (pokiaľ chcete slaný karamel)
- Vajcia vyberte z ľadničky a nechajte ich minimálne hodinu stáť v izbovej teplote, ideálne ich nechajte mimo chladničku cez noc. Rúru si predhrejte na 160 stupňov. Formy si vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu a soľ, banány roztlačte vidličkou a uschovajte na neskoršie použitie. Vyšľahajte vajcia, postupne pridávajte cukor.
- Vychladnuté maslo premiešajte a tenkým pramienkom ho prilievajte do cesta. Potom keď bude maslo spracované, po lyžiciach pridávajte creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo pochúťkovú kyslú smotanu) a vanilkovú esenciu.
- Nakoniec zapracujte múčnu zmes a banány.
- Takto hotové cesto nalejte do foriem a dajte piecť do vyhriatej rúry na 50 – 60 minút.
Mliečny karamel
Smotanu si v kastróliku ohrejte s vanilkovou esenciou na nízkom plameni. Do ďalšieho kastróliku si nasypte cukor a vodu a na vysokom plameni priveďte do varu (zmesou ani trochu nehýbte). Nechajte variť, pokiaľ nedosiahnete jantárového karamelu (pozor, aby karamel nezhorkol, hneď ako zozlatne tak ho odoberte z ohňa). Do karamelu prilievajte zohriatú smotanu a energicky miešajte metlou. Po 10 minútach osoľte a nechajte schladnúť.
Krém:
Krém variant č.1 – Mascarpone krém
Maslo izbovej teploty šľahajte samotné asi 7 minút. Potom pridávajte po lyžiciach mascrapone. Medzitým do krému kvapnite vanilkovú esenciu. Nakoniec preosejte práškový cukor podľa chuti a premiešajte.
Krém variant č.2 – Cream cheese krém
Na krém šľahajte cream cheese izbovej teploty asi 3 – 5 minút, pridajte vanilkový extrakt, preosejte práškový cukor a zašľahajte dohladka. Potom po častiach pridávajte vychladenú smotanu. Šľahajte, pokiaľ nebude krém tuhý.
Kompletácia
Korpusy pozdĺžne rozrežte a natrite postupne krémom. Každý korpus môžete natrieť aj karamelom, ale nie je to nutné. Nakoniec tortu zahľaďte a dajte stuhnúť do chladničky. Po 30 minútach ho prelejte karamelom, ozdobte vajcami a kvetmi.
Recept pripravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Coot“ viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz