Jarné veľkonočné sušienky
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
150 g zmäknutého masla
1 lyžička vanilkovej esencie
1 vajce
1 uvarený žĺtok
100 g práškového cukru
- Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a nechajte min. 2 hodinky chladiť v chladničke. Vychladené cesto rozvaľkajte na plát o sile 3-4 mm. Môžete cesto vaľkať medzi dvomi potravinovými fóliami, aby ste nezapracovávali do cesta príliš veľa múky.
- Vykrajujte ľubovoľné tvary podľa svojich možností – napríklad formičkami v tvare vajíčok, zajačikov a kuriatok. Na tento typ cesta možno použiť aj pečiatky. Tvary preneste na plech vystlaný papierom
na pečenie (ak používate pečiatky, je dobré nechať plech s vykrojenými tvarmi ešte 20 min vychladiť v chladničke, aby ste mali istotu, že vám vytlačené vzory zostanú i po upečení) - Vložte do rúry vyhriatej na teplotu 170 stupňov. Pečte cca 8-10 min. Sušienky po upečení presuňte na mriežku a nechajte vychladnúť. Potom už môžete zlepovať a zdobiť podľa svoj ho.
Recept pripravila Lucie Jahelková z výživového poradenstva „FoodBodyLife“ viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz