Dlhodobé pravidlo o piatich porciách ovocia a zeleniny denne už nie je aktuálne. Nová štúdia ukazuje, že na zníženie rizika kardiovaskulárnych a nádorových ochorení treba konzumovať viac potravín nabitých vitamínmi a antioxidantmi.
Lekári už dlhé roky odporúčajú konzumáciu aspoň piatich porcií ovocia a zeleniny denne. Približne 400-500 gramov takýchto vitamínmi nabitých potravín, ktoré sa dajú dosiahnuť piatimi porciami každý deň, by nás malo ochrániť pred nádorovými a kardiovaskulárnymi chorobami.
Najnovšia britská štúdia, ktorej sa zúčastnilo vyše 65-tisíc mužov a žien, však tvrdí niečo iné. Podľa výskumníkov z University College London je na udržanie zdravého života potrebné denne skonzumovať aspoň sedem kusov ovocia a zeleniny a to bez ohľadu na vek. Práve toto množstvo údajne dokáže znížiť riziko predčasnej smrti o 42 percent, pričom chráni ľudí pred rakovinou (zníženie rizika až o polovicu) a poruchami srdca (zníženie rizika o tretinu).
„Táto štúdia nám dáva jasnú správu – čím viac ovocia a zeleniny jete, tým viac sa znižuje šanca úmrtia v akomkoľvek veku. Zelenina má väčší efekt ako ovocie, ale aj ovocie sa postará o značný rozdiel. Ľudia by sa však nemali nechať odradiť číslom sedem. Nech je na začiatok toto číslo akékoľvek, ovocie a zeleninu sa oplatí jesť vždy,“ uviedla doktorka Oyinlola Oyebode z Katedry epidemiológie a verejného zdravia na University College London.
Štúdia, ktorá trvala 12 rokov, zistila, že ľudia konzumujúci 1-3 kusy ovocia a zeleniny denne znižujú riziko predčasnej smrti o 14 percent, tí ktorí konzumujú 3-5 porcií o 29 percent a ľudia, ktorí denne zjedia 5-7 kusov až o 36 percent. Najlepšie výsledky však zaznamenali u ľudí, ktorí denne konzumovali sedem a viac porcií ovocia a zeleniny – pri nich toto riziko kleslo až o 42 percent. Výsledky boli zverejnené aj v magazíne Journal of Epidemiology and Community Health.
Najsilnejší ochranný efekt má pritom zelenina v čerstvej forme, nasledovaná je zeleným šalátom a čerstvým ovocím. Ovocné džúsy nepreukázali žiaden ochranný efekt, konzervované ovocie, naopak, pre vysoký obsah cukru v náleve riziko smrti zvyšuje. Ovocie a zelenina pritom obsahujú nielen vitamíny, ale aj antioxidanty, ktoré regenerujú poškodené bunky, ako aj vlákninu, ktorá má priaznivý efekt na tráviacu sústavu. Za jednu porciu sa pritom považuje asi 80 gramov.
Niektorí kritici sa domnievajú, že nová štúdia nebrala do úvahy ďalšie dôležité faktory ako fajčenie, pravidelný pohyb či konzumáciu alkoholu u skúmaných subjektov. „Ľudia, ktorí jedli najvyššie porcie ovocia a zeleniny zároveň disponovali ďalšími zdravými charakteristikami ako vysoká telesná aktivita, nižší výskyt obezity alebo išlo o nefajčiarov,“ uviedol učiteľ nutričného poradenstva na univerzite v Aberdeene Brian Ratcliffe, ktorý sa obáva, že keďže mali ľudia problémy splniť pravidlo „5 denne“, nové ich ešte viac odradí.
„Mali by sme snažiť ľudí presvedčiť, aby dodržiavali aspoň pravidlo „päť denne“ – už aj to bude výhra,“ myslí si Nina Forouhi z University of Cambridge.
www.bbc.co.uk