Paprika - zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny

Paprika, žena, zelenina, jedlo
shutterstock.com

Zo všetkých druhov papriky vášmu zdraviu najviac prospeje tá červená, keďže obsahuje najviac živín.

Pestrofarebnú chrumkavú papriku, ktorá obsahuje množstvo cenných živín, nájdete v obchode po celý rok. Vlákninu i antioxidanty tak máte neustále po ruke a vaše telo sa vám napríklad za taký chutný šalát, ktorý si dáte večeru, určite poďakuje.

V paprike sa nachádza veľké množstvo vitamínu A, najviac je ho v tej červenej. Áčko je potrebné predovšetkým pre váš zrak. Stačí jedna šálka pokrájanej červenej papriky a máte ho dosť na celý deň. Pre rovnaké množstvo papriky ktorejkoľvek farby platí, že v nej nájdete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

Táto zelenina je i zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek. Spozornieť by mali predovšetkým tehotné ženy, kedže táto látka pomáha predchádzať rôznym vrodeným chybám u bábätiek. Tiež sa špekuluje o tom, že paprika hrá úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva, to však zatiaľ nie je dokázané. Jedením papriky svojmu telu zabezpečíte i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom