Osvedčené tipy ako skladovať vianočné cukrovinky

Ako skladovať cukrovinky

Pri skladovaní je najdôležitejším faktorom jeho druh. Inak sa pracuje s pečivom, ktoré má do Vianoc zmäknúť, napríklad perníčky, iné zaobchádzanie vyžaduje snehové pečivo, ktoré naopak nesmie zvlhnúť, a iné požiadavky má pečivo nepečené.

Ako skladovať cukrovinky
https://www.gettyimages.com

Skúste osvedčené tipy na najvhodnejšie uskladnenie hlavných druhov cukroviniek.

Papierová krabica

Väčšinou sa prvé pečú druhy, ktoré potrebujú do Vianoc zmäknúť a zvláčniť. Sú to najčastejšie perníčky (aj keď existujú recepty na perníčky, ktoré sú mäkké okamžite) a zázvorky, ale aj rožky,  alebo kokosky. Tie nepotrebujú tak dlho odpočívať ako perníčky a zázvorky, ale určitá doba odležania im tiež prospeje. Pre všetky tieto druhy platí, že na vynikajúcu konzistenciu potrebujú vzdušnú vlhkosť. Ideálna je preto papierová krabica, najlepšie cukrárska. Jednotlivé vrstvy cukroviniek v nich preložte papierovými obrúskami. V plastových alebo plechových dózach nedochádza k cirkulácii vzduchu, takže by ste na žiadúcu mäkkosť či krehkosť čakali márne. Ani chladnička nie je pre tento typ cukroviniek vhodná. Papierové krabice je najlepšie umiestniť do chladnej špajze alebo napríklad na krytú lodžiu, kde nie je príliš teplo..

Plast ochráni pred zvlhnutím

Chrumkavé druhy, ako napríklad snehové pusinky alebo sušienky, naopak vyžadujú suchý vzduch, inak zvlhnú. V tomto prípade sú uzatvárateľné plastové alebo sklenené dózy či plechové krabice vhodné a môžete ich aj s ich obsahom pokojne nechať v izbovej teplote.

Nepečené a plnené do chladničky

Nepečeným druhom, prípadne cukrovinkám plneným, ako sú napríklad obľúbené orechy alebo osie hniezda, bude najlepšie v chladničke. Krémy a náplne do cukroviniek či nepečené druhy sa robia až tesne pred Vianocami, pretože majú kratšiu dobu spotreby. V chladničke tieto druhy cukroviniek uchovávajte v uzavretých plastových dózach, aby nenasiakli okolité nežiaduce arómy. Rôzne nepečené salámy alebo plnené rolády môžete pred uložením do chladničky zabaliť do potravinárskej fólie, krájajú sa až tesne pred servírovaním.

Pre oneskorencov jablko

A vyskúšaný tip pre tých, ktorí sa na pečenie perníčkov či zázvoriek určených na zmäknutie dostali príliš neskoro, takže hrozí, že pečivo na Štedrý deň bude ešte trochu kamenné – do krabice na pečivo dajte rozkrojené jablko, ktorého šťavnatosť a vlhkosť urýchly proces zvláčnenia. Ale nesmú sa cukrovinky priamo dotýkať a tiež ho musíte pravidelne kontrolovať a meniť za čerstvé.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom