K zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny prispieva aj káva, alkohol, koncentrované ovocné džúsy alebo perlivé nápoje. Na druhej strane existuje množstvo potravín, ktoré podráždený žalúdok príjemne upokoja.
Prečítajte si týchto desať užitočných rád proti páleniu záhy:
1. Citrónová šťava
Napriek svojej kyslej chuti pôsobí v tele ako veľmi účinná zásada, ktorá neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku. Dajte si po obede pohár vody s čerstvo vylisovanou šťavou z polovice citróna.
2. Jablčný ocot
Urýchľuje proces trávenia a pomáha potlačiť bolesť spojenú s pálením záhy. Rozmiešajte 2 lyžičky jablčného octu v pohári vlažnej vody a upíjajte po malých dúškoch. Úľava sa dostaví do niekoľkých minút.
3. Zázvorový čaj
Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo (pálenie záhy môže byť spôsobené aj bakteriálnou infekciou) a mierni bolesť. Asi 2 cm zázvorového koreňa pokrájajte na malé kúsky (alebo nastrúhajte) a zalejte vriacou vodou. Nechajte 10 minút lúhovať, preceďte a vypite. Pre lepšiu chuť môžete do mierne vychladnutého čaju pridať malú lyžičku medu. Užívajte preventívne 2-3krát denne medzi jedlami.
4. Strúčik cesnaku
V organizme funguje podobne ako zázvor. Zaraďte do jedálnička viac cesnaku a pri problémoch rozžujte jeden surový strúčik. Chce to síce trochu odvahy, ale výsledok je zaručený.
5. Kurkumový med
Známe indické korenie podporuje trávenie a pomáha obnoviť sliznicu pažeráka, ktorá býva (zvlášť pri častých problémoch s pálením záhy) podráždená a narušená agresívnym pôsobením žalúdočných kyselín. Kurkumu môžete preventívne používať pri varení (orientálne pokrmy, polievky, šaláty), alebo ju zmiešať s medom a brať po lyžičke (1 polievkovú lyžicu korenia rozmiešajte v 100 g kvalitného, najlepšie domáceho medu).
6. Mandle
Máte radi mandle? Obľúbená pochúťka urýchľuje trávenie a vysoký obsah zdravých tukov neutralizuje aktivitu žalúdočnej kyseliny. V prípade akútnych ťažkostí (alebo preventívne) zjedzte 10–20 kúskov. Uvidíte, že sa vám čoskoro uľaví.
7. Voda s medom
Na podráždený pažerák pôsobí med ako hojivý balzam, ktorý upokojuje bolesť, vytvára jemný ochranný obal, a bráni tak ďalšiemu vyčíňaniu žalúdočnej kyseliny. Okrem toho urýchľuje regeneráciu poškodenej sliznice. Rozmiešajte 1–2 lyžičky medu v pohári teplej vody a popíjajte počas dňa medzi jedlami.
8. Šťava zo zemiakov
Čerstvá šťava, ktorú pripravíte v odšťavovači, je zásaditá a pri pálení záhy príde veľmi vhod. Použite čo najčerstvejšie, nelúpané zemiaky, ktoré dôkladne očistite kefkou pod tečúcou vodou. Pite 60 ml 4-krát denne na lačno medzi jedlami.
9. Škoricový nápoj
Pri problémoch uľaví aj toto nádherne aromatické korenie. Pridajte 1 lyžičku škorice do 2 dcl vody a povarte 10–15 minút. Potom primiešajte lyžičku medu a pite 2-3 krát denne medzi jedlami.
10. Horčica
Ďalší skvelý pomocník pri pálení záhy. Rozmiešajte 1 lyžičku plnotučnej horčice v malom pohári vody a vypite. Bolesť odznie počas chvíľky.
Ďalšie tipy:
- Jedzte v pokoji, každé sústo dobre rozhryzte a neprejedajte sa.
- Po jedle žujte semienka feniklu, kardamómu alebo rasce.
- Ochucujte pokrmy rozmarínom a do jedálnička pridajte potočnicu, artičoky a čakanku.
- Ako dezert po jedle si dajte kúsok čerstvého ananásu.
- Konzumujte viac zeleniny a celozrnného pečiva.
- Pri problémoch vypite pohár vody s trochou jedlej sódy.
- Pri jedle seďte vzpriamene a (bezprostredne) po jedle necvičte.
- 2–3 hodiny pred spánkom už nič nejedzte.
- Odpočívajte a spite na ľavom boku.
- Po jedle nefajčite.
zdroj https://www.klubzdravi.cz/