Článok prináša pohľad na nebezpečenstvá sladkostí a odporúča zdravšie alternatívy. Zameriava sa na problematiku éčok, ich vplyv na zdravie, a poskytuje tipy na bezpečnejšie a zdravšie sladké potešenie.
Poznáte to. Sú lákavé, lahodné. No proste neodolateľné. Ale práve svojou lákavosťou môžu byť nebezpečné. Reč je o sladkostiach. Keď už neodoláte sladkej maškrte, zvoľte radšej zdravšie druhy. Ktoré sú to? Práve sladkosti prichádzajú na pomoc, keď nás prepadne hlad a zmocní sa nás únava. Ale nie je maškrta ako maškrta.
Pozor na éčka
V sladkostiach, v limonádach, či v iných potravinách môžeme nájsť aditíva ľudovo nazvané éčka. Čo sú zač a prečo sa pridávajú do potravín? Jednoducho pre našu pohodlnosť. Zníženie ceny výrobku, a tým nárast zisku výrobcom. Pre zvýšenie lákavosti a trvanlivosti. Myslí niekto aj na naše zdravie?
Vďaka éčkam tak akurát docielite „zdravšie“ farby potravín. Tiež „zázraky“ typu banán v čokoláde bez banánu, ovocná šťava bez ovocia a pod.. Nech si aspoň myslíme, že sa stravujeme zdravo. No skutočnosť je iná…
Astma zo sladkostí?
Tieto prídavné látky v potravinách môžu vyvolať nevoľnosť, alergie, výražky, ekzémy, žihľavku alebo astmu. Taktiež hyperaktivitu u detí. Najhoršie z éčok sú E102, E104, E110, E122, E124 a E129.
Bývajú to väčšinou farbivá. Vyvarujte sa preto nadprirodzene žltých, zelených, žltozelených, červených sladkostí či malinoviek. Okrem obezity, pokazených zubov vám môžu privodiť ešte aj spomínané problémy.
Prečo vás prepadne chuť na sladké?
V prvom rade treba vyriešiť, prečo máte vôbec nutkanie zjesť niečo sladké. Príčinou je väčšinou kolísanie hladiny cukru v krvi v dôsledku nepravidelnej nesprávnej stravy v priebehu dňa. Vynecháte raňajky a potom po pár hodín vymetáte v práci zásuvky zúfalo hľadajúc sladký poklad? Častým riešením tejto situácie sú cukríky, keksíky, čokoládové tyčinky a pod..
Radšej tmavá čokoláda, ovocie a oriešky
Bežné sladkosti majú vysoký glykemický index, ktorý rozhodí vašu hladinu cukru v krvi. Zdravším riešením sú potraviny, ktoré vďaka svojim zložkám pomáhajú znižovať glykemický index.
Znamená to, že sacharidy obsiahnuté v nich sa pomaly vylučujú do krvi a nie nárazovo. Ktoré sú to? Napríklad jabĺčko, orechy, mandle, semienka, ovsené vločky, med. Najvhodnejším riešením spomedzi čokolád je zase kvalitná tmavá čokoláda.