Túžobník brestový je niekedy až 2 metre vysoká rastlina s našuchorenými bielymi kvetmi a nájdete ju ako pôsobivú dominantu na vlhkých brehoch potokov a riek.
To, čo z nej robí supermana, je kyselina salicylová, ktorú v sebe ukrýva a ktorá je zároveň hlavnou účinnou zložkou aspirínu, acylpyrínu a ďalších liečiv na zníženie horúčky. Túžobník obsahuje aj hojivé esenciálne oleje, flavonoidy, glykozidy a triesloviny, takže je skvelý pri respiračných ochoreniach, kedy máme vysokú horúčku, alebo pri chrípke s bolesťami svalov a kĺbov.
Túžobník vie zatočiť aj so zápalmi močových ciest. Je totiž močopudný, antiseptický, znižuje teplotu a zmierňuje bolesť. Tiež upravuje hladinu cholesterolu v krvi a posilňuje imunitu. Niektorí majú dokonca aj skúsenosť s pozitívnym pôsobením na vonkajšie zápalové procesy, ako je napríklad zarastený necht, kedy im máčanie vo výluhu z túžobníka pomohlo vyhnúť sa chirurgickému zákroku.
Túžobník do vázy aj do piva
Okrem sušenia túžobníka na horšie časy môžeme jeho kvitnúcu vňať pridať do kytice, kam sa obvykle dáva namiesto nevestinho závoja. Obľúbená je aj špecifická vôňa túžobníka, ktorá pripomína horké mandle.
V Nemecku sa tužobníkom dodnes dochucujú pivá, vo Švajčiarsku sa zase pridáva do vína, džemov a marmelád. U nás je celkom známa tužobníková limonáda s osviežujúcou chuťou a príjemnou vôňou. Na rozdiel od iných limonád ju nepijeme denne, práve kvôli obsahu kyseliny salicylovej a jej analgetickým účinkom. Doprajeme si ju skôr, keď sme chorí v horúcich letných dňoch, keď sa nám nechce púšťať do horúceho čaju.
Hovorilo sa mu chlapica. Inde zas zimný orech alebo zimničné korenie, babarbule a medušník.
Nálev z túžobníka brestového
Jednu vrchovatú čajovú lyžičku sušeného tužobníka sparíme 250 ml horúcej vody, necháme 10 minút vylúhovať a po dúškoch pijeme 2–3 šálky denne.
Kloktadlo z túžobníka pri bolesti v krku a zápale mandlí
Jednu vrchovatú polievkovú lyžicu sparíme 250 ml horúcej vody, necháme 10 min vylúhovať a vychladnúť. Kloktáme niekoľkokrát denne.
Tužobníková limonáda
Štyri litre vody a 500 gramov trstinového cukru privedieme do varu a chvíľku povaríme. Pridáme 1 bio citrón nakrájaný na kolieska a necháme vychladnúť. Prelejeme do päťlitrového zaváracieho pohára, pridáme dve veľké hrsti čerstvo natrhaných, nadrobno nasekaných kvetov túžobníka a pol lyžičky rozdrobeného droždia. Dobre zamiešame. Zakryjeme plátienkom a necháme 24 hodín stáť. Potom tekutinu precedíme cez plátno do fliaš a uzavreté uchovávame v chladničke. Spotrebovať by sme mali do 2 týždňov.
Zdroj: www.zdravijakovasen.cz