BRATISLAVA 4. decembra (PR) – Toto je absolútny návod na to, ako si osladiť život. Už pri otvorení tejto knihy sa vám budú zbiehať slinky a listovanie vám bude robiť radosť. Nádherné fotografie upečených zákuskov a koláčov, skvelá grafická úprava a mimoriadne chutné recepty. Martina Pintérová-Bezáková patrí medzi slovenské top foodblogerky. Vo svojej prvej knihe prichádza s vyše 80 sladkými receptami.
Už len názov knihy – Dulce de leche – je prísľubom čohosi lahodného, sladkého. Slovné spojenie pochádza zo španielčiny a je to tradičná latinoamerická karamelová sladkosť. Existujú rôzne verzie, ale všeobecne ide o prísadu na ochutenie sladkostí…aby vám zákusky a tortičky doslova vybuchovali v ústach. Aby ste pociťovali pri ich jedení gurmánske vzrušenie:)
Kniha Dulce de Leche by sa tak dala nazvať aj štýlovou knižnou cukrárňou, ktorá ponúka odpoveď na otázku, čo so sezónnym ovocím a neskrotnými chuťami. Rozhodne sa pripravte na to, že kniha Dulce de leche vás vďaka nádherným fotografiám domácich koláčikov, tort a iných sladkých pokušení vystrelí na pomyselný Olymp gurmánskeho zážitku už od prvých strán.
„Táto kniha je vlastne príbehom lásky,“ tvrdí foodblogerka Martina. „Nikdy nekončiacej lásky k mojej rodine a neutíchajúcej lásky k jedlu. Veď nenadarmo sa hovorí, že láska je sladká. Práve preto som si ako názov svojho blogu a zároveň tejto knihy vybrala tú najsladšiu karamelovú maškrtu dulce de leche.“
Pečenie je pre Martinu príjemnou udalosťou a koláč synonymom rodinnej pohody a šťastia. Keď si uviaže obľúbenú bodkovanú zásteru, je odrazu v inom svete, v ktorom sa jej kuchyňa stáva kráľovstvom a kde sa predstavy menia na sladké pokušenia. A tak aj vyzerajú jej výtvory – nádherné, slávnostné, lahodné a neskutočne dobré.
Vojdite do jej sladkého sveta v novinke Dulce de Leche.
Pre mlsné jazýčky ponúkame aj recept.
RECEPT – Mrkvový cheesecake
1 polievková lyžica roztopeného masla
2 mrkvy (nastrúhané)
1 ½ šálky cukru
1 000 g krémového syra
4 vajcia
½ čajovej lyžičky muškátového orieška
½ čajovej lyžičky škorice
1 čajová lyžička mletého ďumbieru
¼ čajovej lyžičky soli
1 ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Základ
½ šálky pražených pekanových orechov
1 šálka mletých keksov
4 polievkové lyžice roztopeného masla
3 polievkové lyžice cukru
¼ čajovej lyžičky soli
Na ozdobu: marcipánové mrkvičky
POSTUP: Pomelieme pekanové orechy, zmiešame ich s keksami, maslom, cukrom a soľou. Týmto cestom vystelieme dno tortovej formy s priemerom 24 cm, vložíme do rúry a 15 minút pečieme pri teplote 170 °C. Potom necháme vychladnúť.
Medzitým na panvici roztopíme maslo, pridáme mrkvu a pol šálky cukru. Varíme približne 3 – 4 minúty, kým mrkva nezmäkne. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Krémový syr vyšľaháme so zvyšným cukrom nahladko, pridáme vajcia, mrkvu aj so šťavou, koreniny, vanilku a vyšľaháme hladký krém. Nalejeme ho na predpečený základ, na dno rúry položíme plech s vriacou vodou a cheesecake pečieme približne 60 – 70 minút.
Dáme vychladnúť, chladíme aspoň 6 hodín. Potom ozdobíme marcipánovými mrkvičkami a podávame.
80 famóznych receptov na sladké pokušenia nájdete v knihe Dulce de Leche.