Na talianskom pobreží sa námornícka pizza pripravuje pomerne často. Vyskúšajte náš recept.
Recept na námornícku pizzu
Spotreba surovín a prísad na formu s priemerom 26 cm:
300 g mrazeného lístkového cesta, 1 cibuľa, 10 sardelových rezov, 1 polievková lyžica kaparov, 4 polievkové lyžice rajčiakového pretlaku, 2 polievkové lyžice oleja, 750 g rajčiakov, 100 g tuniaka z konzervy, 100 g vykôstkovaných zelených olív, 100 g mrazených kreviet (krabov), štipka sušeného cesnaku a štipka sušeného oregana
Postup:
Mrazené lístkové cesto rozmrazíme. Očistenú a umytú cibuľu nakrájame na kolieska a sardelové rezy umyjeme. Rúru vyhrejeme na 200 °C.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním formu vypláchnutú studenou vodou tak, aby sa vytvoril asi dvojcentimetrový okraj. Rajčiakový pretlak zmiešame s 1 lyžicou oleja a zvyšným olejom natrieme cesto. Olivy pokrájame na plátky. Rajčiaky obaríme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame na kolieska. Cesto natrieme rajčiakovým pretlakom a obložíme plátkami rajčiakov a olív. Tuniaka necháme trochu odkvapkať, rozkúskujeme a s kolieskami cibule uložíme na cesto spolu s odkvapkanými sardelami, krevetami, kaparami a plátkami rajčiakov.
Pizzu posypeme sušeným cesnakom a rozdrobeným oreganom. Pečieme 20 minút na druhej priečke rúry odspodu. Pizzu podávame horúcu.