Na Slovensko mieri revolúcia v stravovaní, vítaní sú všetci

Food Revolution Day
Food Revolution Day

Oslava kvalitného jedla a zdravého stravovania sa bude konať už tento piatok, 17. mája, a podľa hesla Cook it, Share it, Live it (Uvar to, podeľ sa s tým, ži s tým) sa do nej môže zapojiť každý bez ohľadu na vek, pohlavie či miesto bydliska.

Jamieho Olivera, britského kuchára, moderátora a autora úspešných kníh, ktorý je svetu známy aj ako „šéfkuchár bez čapice“, špeciálne predstavovať netreba. Okrem úspešných televíznych šou je 38-ročný Angličan autorom niekoľkých kampaní, v ktorých sa snaží propagovať zdravšie stravovanie a to nielen v krajine, odkiaľ pochádzajú snáď najťažšie a najkalorickejšie raňajky na svete (English breakfast), ale aj za jej hranicami. Patrí k nim aj Food Revolution DayDeň revolúcie v stravovaní, ktorý chce ľudí podnietiť k zamysleniu sa nad jedlom, ktoré si každý deň kladú na tanier a podporiť ich vo výbere zdravých, kvalitných a lokálnych potravín.

Prvý ročník „oslavy dobrého jedla“ sa konal uplynulý rok v 62 krajinách celého sveta. Tento rok sa do projektu aj vďaka iniciatíve Janice Lacovej, zakladateľky značky Jeminé a ambasádorky Food Revolution Day, zapojilo aj Slovensko. Oslava kvalitného jedla sa tento rok bude konať už tento piatok, 17. mája, a ponesie sa v hesle Cook it, Share it, Live it (Uvar to, podeľ sa s tým, ži s tým).

„Food Revolution Day je výzva pre školy, škôlky, organizácie, firmy či komunity, aby v tento deň venovali svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať, aby zdieľali svoje skúsenosti s ostatnými, podelili sa o zážitky, recepty či posunuli ďalej svoje know-how, ako zdravšie a poctivejšie pristupovať k stravovaniu,” uviedla Janica Lacová.

Food Revolution Day pripravuje viac ako tisíc podujatí v 664 mestách v 74 krajinách sveta. Do medzinárodnej akcie sa zapoja aj slovenské mestá od Bratislavy, cez Liptovský Ján až po Košice.

Na námestí, v škole i na balkóne

paprika, žena, zelenina, jedlo
shutterstock.com

„Food Revolution Day nebude žiadna maškaráda. Je to celosvetový deň dobrého jedla nadácie Jamieho Olivera a my ako ambasádor pre Slovenskú republiku plánujeme v tento deň zorganizovať malý farmársky trh, blok prednášok a workshopov a veselý Brunch na „oslavu“ poctivého a zdravšieho jedla. Účasť na čoskoro avízovaných miestach nebude nevyhnutná, skvelý „Food Revolution Day“ si môžete urobiť aj doma na záhrade či balkóne v kruhu vašich priateľov a rodiny – dôležitá je spoločná myšlienka,“ vysvetlila ambasádorka.

Do projektu sa môže zapojiť každý bez ohľadu na vek, pohlavie, zamestnanie či miesto bydliska. „Ak ste žiak, prineste si do školy zdravšiu desiatu, alebo len suroviny a pripravte si spoločne desiatu so spolužiakmi. Ak ste učiteľ, pripravte pre deti prednášku o jedle či zaujímavú hru rozpoznávania ovocia či zeleniny. Ak ste zamestnanec, pripravte v tento deň obed svojim kolegom, alebo sa spoločne vyberte na piknik a zdieľajte potraviny či doma pripravené jedlo. Ak ste reštaurácia, zaraďte v tento deň do ponuky aj zdravšiu alternatívu jedál,“ nabáda ambasádorka na svojom profile na Facebooku.

Autor myšlienky Jamie Oliver ako aj jej ambasádori v ostatných krajinách dúfajú, že stravovacia revolúcia nebude len záležitosťou jedného dňa v roku. Chuť nakupovať kvalitné lokálne suroviny, variť zdravo, konzumovať vyvážené potraviny a bojovať proti obezite – to všetko by sa postupne malo stať úplne prirodzenou súčasťou každodenného života. „Stravovacia revolúcia by mala byť celoročná záležitosť, aby sme sa po rokoch nebáli pozrieť do zrkadla,“ dodala Janica Lacová.

http://foodrevolutionday.com, www.facebook.com/jemine.sk

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom