Na Slovak Food Festivale opäť varili médiá

Na Slovak Food Festivale opäť varili médiá
Dámskajazda.sk

Aj tento rok sa počas kulinárskeho festivalu uskutočnila súťaž médií vo varení. A Dámskajazda.sk bola opäť pri tom!

Do súťaže sme sa rozhodli zapojiť aj počas tohto ročníka Slovak Food Festivalu. Absolvovali sme spoločný tréning, počas ktorého sme si vyskúšali niekoľko variácií prípravy rôznych druhov rýb, teplých šalátov, omáčok a príloh.

Podmienky súťaže zostali nezmenené, súťažiaci mali k dispozícii jednu hlavnú surovinu, ktorou bola tento rok ryba. K tomu dostalo každé družstvo jednu debničku, v ktorej boli ukryté ďalšie suroviny ako napríklad čerstvá zelenina, ryža, smotana. K dispozícii sme mali aj rôzne koreniny, oleje, octy a veľa rôznych druhov čerstvých byliniek.

Témou bolo zdravé varenie

Každé družstvo si mohlo priniesť jednu vlastnú „tajnú ingredienciu“. Rozhodli sme sa priniesť kuskus, ktorý nám výborne zapadal do konceptu tohtoročnej témy festivalu, ktorou bolo zdravé varenie.

Tento rok sa súťaže zúčastnilo 7 družstiev. Konkurencia bola veľká, v každom z družstiev panovala zdravá rivalita a chuť vyhrať.

Našou úlohou bolo za 45 minúť navariť jedno hlavné jedlo a tri menšie porcie na ochutnanie pre porotcov. Na záver sme ešte mali pripraviť kyticu s čerstvého ovocia.

Porotcovské miesta tento rok zastali šéfkuchár Metra Vojto Artz, šéfkuchár Martin Korbelič a šéfkuchár reštaurácie Fou Zoo Michal Konrád.

Na Slovak Food Festivale opäť varili médiá
Na Slovak Food Festivale opäť varili médiá Dámskajazda.sk

Pripravili sme zubáča na kuskuse s opraženou zeleninou s jogurtovou omáčkou

Najprv sme pripravili kuskus, ktorý sme zaliali horúcou vodou, pridali kúsok masla a nechali nabobtnať v zatvorenej nádobe. Na masle sme podusili na malé kúsky pokrájanú cukinu a červenú papriku, ktoré sme osolili a okorenili.

Z jogurtu, zázvoru, posekanej medovky, citrónu, soli a korenia sme pripravili omáčku. Špargľu a na široké tenké rezance nakrájanú cukinu sme blanžírovali v osolenej vode, tie sme použili nakoniec na dekoráciu jedla.

Ďalej sme na masle dve minútky podusili špenát s cesnakom a soľou, na záver sme do teplého šalátu prihodili výhonky z fazuliek mungo.

Zubáča sme opražili na masle, ochutili sme ho len jemne soľou a čiernym korením, aby vynikla chuť rybieho mäsa. Vo výpeku sme ešte narýchlo opražili kúsky citróna, ktorý sme použili na dekoráciu.

Na Slovak Food Festivale opäť varili médiá
Na Slovak Food Festivale opäť varili médiá Dámskajazda.sk

Takto ozdobila naša kolegyňa Evka chutnú kyticu z čerstvého ovocia:

Konkurencia bola veľká, výherné priečky len tri

Aj napriek veľkej snahe sa nám tento rok nepodarilo obsadiť prvé priečky, tretia nám podľa vyjadrenia jedného z porotcov unikla len o vlások.

Niet sa čomu diviť, ako sme už spomínali na začiatku, konkurencia bola veľká.

Všetky družstvá mali nejaké to eso v rukáve, či už to bol hľuzovkový olej, alebo špeciálne korenie na ryby.

Na prvom mieste skončilo družstvo zložené z redakcie časopisu Dobré jedlo, na druhom mieste družstvo zložené z moderátorov a redaktorov Telerána z Televízie Markíza a na treťom skončili Hospodárske noviny.

Všetkým výhercom srdečne blahoželáme a prajeme nielen im, ale aj všetkým návštevníkom kulinárskeho festivalu, aby ich aj naďalej bavilo variť chutné a zdravé jedlá.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom