Mliečny tuk – dôležitý zdroj energie pre najmenších

Mliecnytuk.sk
mliecnytuk.sk

BRATISLAVA 10. septembra (PR) – V poslednej dobre sa stále viac diskutuje o významnom vplyve počiatočnej výživy na zdravie detí v dospelosti. Pre správny rast a vývoj dieťaťa je neodmysliteľná vyvážená strava so zastúpením všetkých dôležitých zložiek – bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálnych látok. Veľmi často sa stáva, že mamičky majú z obavy, aby ich bábätko netrpelo obezitou, tendenciu od malička svoje dieťa kŕmiť nízkotučnými potravinami a chrániť ich pred jedlami pripravovanými na tuku. A práve to je chyba. Dieťa tuky potrebuje pre správny rast a vývoj. Tuky sú tiež významným zdrojom energie. Nevyraďujte ich teda úplne z detského jedálnička.

Dojčené deti obvykle dostávajú dostatok všetkých živín, vrátane mliečneho tuku, prostredníctvom materského mlieka, ktoré je pre výživu najmenších to najlepšie. Až 50 % energetického príjmu dojčaťa je tvorených práve tukmi.

Deti, které nemôžu byť dojčené, získavajú dostatok energie a dôležitých živín prostredníctvom náhradnej mliečnej výživy. V posledných rokoch prevažuje tendencia zaraďovať do jedálnička vyšší podiel rastlinných tukov na úkor živočíšnych. Každopádne, úplné vyradenie živočíšnych tukov z jedálnička dojčiat a detí nie je z výživového hľadiska žiaduce. V dojčenskej výžive by sa teda mala využívať kombinácia rastlinných a živočíšnych tukov, najmä mliečneho tuku.

Mliecnytuk.sk
mliecnytuk.sk

Snahou výrobcov dojčenskej mliečnej výživy je čo najviac sa priblížiť ku zloženiu materského mlieka. Dojčenská mliečna výživa by teda mala, podľa vzoru materského mlieka, obsahovať tiež mliečny tuk, tuk živočíšneho pôvodu. „Materské mlieko obsahuje 3 – 5 % mliečneho tuku, ktorý tvorí až polovicu energetického príjmu,“ vysvetľuje pediatrička a endokrinologička MUDr. Veronika Cirmanová a dodáva: „Mliečny tuk sa vyznačuje veľmi dobrou stráviteľnosťou vďaka vyššiemu obsahu mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým uhlíkovým reťazcom. Okrem toho, že je významným zdrojom energie, je tiež dôležitý pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch.“ Materské mlieko sa stalo inšpiráciou aj pre vytvorenie dojčenského mlieka Sunar, ktoré ako jediné na slovenskom trhu obsahuje významnejšie množstvo mliečneho tuku. Pre každé dieťa, i pre dojčatá, je dôležitým faktorom chuť mlieka, ktorá je jednou zo základných podmienok získavania potrebného výživového návyku na mlieko. Práve mliečny tuk sa významnou mierou podieľa na senzorických vlastnostiach pripraveného mlieka – dodáva mu lahodnú mliečnu chuť bez potreby zvýrazňovať chuť pridávaním mliečnych aróm, čo prispieva k jeho dobrému prijímaniu dojčatami i deťmi. Vďaka obsahu mliečneho tuku je Sunar deťmi veľmi dobre prijímaný.

Prečo je mliečny tuk taký dôležitý?

• Mliečny tuk je významným zdrojom energie

• Tuk je jednou z kľúčových zložiek výživy, ktorá je dôležitá pre rast a vývoj dieťaťa.

• Tuk je dôležitý pre vstrebávanie vitamínou A, D, E, K rozpustných v tukoch.

• Významnou mierou se podieľa na chuti mlieka

• Dodáva mlieku lahodnú mliečnu chuť, ktorá nemusí byť zvýrazňovaná pridávaním mliečnych aróm.

Ako zistím, že dojčenské mlieko obsahuje mliečny tuk?

• Dôležité, je pozorne sledovať informácie na obale. Všímať si okrem nutričných hodnôt (energia, obsah sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálnych látok…) aj zloženie.

• V zložení musia byť vymenované všetky zložky, ktoré sa do dojčenského mlieka pridávajú, v zostupnom poradí.

• Ak sa v mlieku nachádza mliečny tuk, nájdete v zložení napr. zložku: plnotučné mlieko, alebo mliečny tuk.

• Pokiaľ dojčenské mlieko mliečny tuk neobsahuje, nájdete v zložení uvedené odtučnené mlieko a zdrojom tuku sú iba rastlinné oleje.

• Jedine v zložení mlieka Sunar nájdete plnotučné mlieko, ktoré je zdrojom mliečneho tuku.

Pozor! Mliečna aróma nie je to isté ako mliečny tuk.

www.mliecnytuk.sk

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom