Na sv. Mikuláša naše dietky čaká prvá nádielka sladkostí. Pripravte im originálny balíček, ktorý ich určite poteší.
Na Medovníkového Mikuláša budeme potrebovať (spotreba surovín je na 8 kusov):
500 g medu, ½ šálky vody, 250 g ražnej múky, 250 g pšeničnej múky, 20 g medovníkového korenia, 20 g jedlej sódy. Jeden žĺtok na potretie.
Na polevu:
Jeden bielok, 100 g práškového cukru, maslo alebo masť na vymastenie plechu.
Na ozdobu:
Olúpané polovičky mandlí, pistácie a rôzne cukríky (napríklad farebné a strieborné perličky).
Postup:
Med prevaríme s vodou a necháme vychladnúť. Ražnú a pšeničnú múku preosejeme na dosku, pridáme medovníkové korenie a s medovou vodou vymiesime na tuhé hladké cesto. Naostatok zamiešame jedlú sódu. Cesto zakryjeme a necháme 24 hodín odležať.
Vymastíme jeden alebo dva plechy na pečenie, rúru vyhrejeme na 200 °C. Z lepenky si vystrihneme šablónu na Mikuláša, cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a podľa šablóny vykrojíme figúrky. Uložíme ich na plech, potrieme rozhabarkovaným žĺtkom a 15 minút pečieme na prostrednej priečke rúry.
Figúrky necháme vychladnúť. Bielok s cukrom vymiešame a polevou prilepíme na figúrky mandle, pistácie, cukríkové perličky, podľa vlastne fantázie dozdobíme. Tvár a fúzy urobíme z polevy, ktorú nastriekame z papierového kornútika a tie zručnejšie z vás môžu zhotoviť farebnú čiapočku z červeného papiera.