Výživné raňajky obsahujúce vyvážené množstvo bielkovín a sacharidov sa ukázali ako účinnejšie v dlhodobom horizonte, ako nízkokalorické raňajky s malým množstvom sacharidov. Tým, že si doprajete obľúbenú tyčinku alebo koláč v rámci raňajok, môže to podľa tejto teórie pomôcť zabrániť túžbe po sladkostiach počas zvyšku dňa.
Podľa rôznych teórií vám pri chudnutí môže pomôcť pitie olivového oleja, koláče na raňajky či cmúľanie cukríkov pri varení.
Zrejme všetci, ktorí majú problémy s hmotnosťou, už niekedy počuli o klasických, zaručených metódach chudnutia. Kľúčom je pravidelný pohyb, menšie porcie v časovom odstupe tri až štyri hodiny, zníženie kalorického príjmu, vyhýbanie sa sladkostiam a podobne. My vám prinášame niekoľko nekonvenčných teórií, ktoré môžu tí zvedavejší vyskúšať a túto klasiku nimi pri zhadzovaní kíl doplniť.
Kalórie bez chuti
Autorovi knihy The Shangri-La Diet Sethovi Robertsovi spočiatku nikto neveril, keď pri chudnutí presadzoval svoju teóriu kalórií bez chuti. Stretol sa s množstvom kritiky, medzi iným za to, že nie je vedecky podložená. Na tú však tento psychológ reagoval slovami, že výsledky hovoria za všetko.
Roberts tvrdí, že každé telo má v sebe akési nastavenie prirodzenej hmotnosti, na ktorú sa snaží dostať.
Keď je teda reálna hmotnosť nižšia ako tento bod, zvyšuje sa chuť do jedla a naopak. Jeho cieľom je logicky apetít znížiť a preto vymyslel diétu, ktorej podstatou je konzumácia nevýrazných chutí.
Medzi normálnymi jedlami odporúča jednu až tri lyžice vody osladenej fruktózou alebo extra-light olivového oleja. Podľa Robertsovej teórie, v ktorej zužitkoval tiež svoje poznatky z psychológie, mozog nestimulovaný výraznými chuťami zníži svoje nastavenie ideálnej hmotnosti a telo bude robiť všetko preto, aby sa zbavilo nadbytočných kíl.
Korenie
Koreniny sú jednou zo zázračných potravín, vďaka ktorým zjete menej a teda v konečnom dôsledku môžete schudnúť. Ich chuť a vôňa totiž do mozgu vysiela signál, že ste už sýty, aj keď ste toho v skutočnosti veľa nezjedli.
Tiež zrýchľujú metabolizmus (napríklad cesnak alebo čili), zabraňujú vstrebávaniu tuku a vďaka nim môžete na ochutenie jedál použiť menej soli, ktorá zadržiava vodu a je nepriateľom ľudí s vysokým tlakom.
Zapchajte si nos
Jedenie so štipcom na nose je pomerne nepríjemné, nepraktické a dá sa povedať krajné riešenie, no keďže vôňa pri vašom apetíte zohráva podstatnú úlohu, pre niekoho môže byť takýto trik vykúpením. Váš mozog totiž nebudú ovplyvňovať mámivé vône a vy zjete skutočne len toľko, koľko potrebujete na zasýtenie.
Jedenie sladkostí pri varení
Žienky domáce, ktoré často pre svoju rodinu pripravujú niekoľko chodov a návštevy ohurujú koláčmi, počas varenia zvyknú ochutnávať toľko, že sú najedené ešte pred naložením jedla na tanier. Paradoxne, môžu pomôcť sladkosti, no mali by spĺňať špecifické požiadavky.
Je totiž dôležité, aby ste ich nezjedli veľa, aby vás zamestnali a aby dlho vydržali – dobrý nápad sú napríklad lízanky a cukríky. Aby ste uspokojili svoje chuťové poháriky, doprajte si výrazné chute ako mentol, škorica alebo niečo poriadne kyslé.
Koláče na raňajky
Ako ukázal výskum izraelských vedcov, obéznym ľuďom ranné zhrešenie pomohlo v tom, aby počas zvyšku dňa dodržiavali zásady zdravého stravovania.
Raňajky, ktorých súčasťou bol dezert a boli výživné z hľadiska bielkovín i sacharidov, sa ukázali v dlhodobom horizonte účinnejšie ako nízkokalorické raňajky s malým množstvom sacharidov.
Obľúbená tyčinka či koláč doobeda by vám teda podľa tejto teórie mala pomôcť, aby ste po sladkostiach nesiahli po zvyšok dňa.
Je však dôležité brať na vedomie, že tieto teórie sa zakladajú na konkrétnom výskume a môže mať individuálne rozdiely. Každý človek má jedinečné potreby a reakcie na rôzne druhy stravy, preto je dôležité konzultovať svoje stravovacie návyky s odborníkom, aby sa dosiahli zdravé a udržateľné výsledky pri chudnutí.