Recept na jemný múčnik z piškótového cesta.
Na Klasický pieskový koláč budeme potrebovať:
Spotreba surovín je na chlebíkovú (hranolovú) formu dĺžky 30 cm.
1/2 vanilkovej tobolky, 5 vajec, 250 g krupicového cukru, štipka soli, 125 g hrubej múky, 125 g maizeny, 170 g masla. Práškový cukor na posypanie, maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy.
Postup:
Formu vymastíme a vysypeme múkou. Rúru vyhrejeme na 190 °C. Vanilkovú tobolku rozrežeme a vyškrabeme dreň. Vajcia, cukor, citrónovú kôru, soľ a vanilkovú dreň šľaháme vo vodnom kúpeli, kým zmes nie je teplá. Potom ju vyberieme z kúpeľa a miešame až do vychladnutia.
Do vychladnutej zmesi zamiešame preosiatu múku s maizenou. Maslo roztopíme a teplé, nie však horúce, zamiešame do cesta. Formu naplníme cestom, nahladko zarovnáme a pečieme 40 až 45 minút na druhej priečke rúry odspodu. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.