Pečivo sa pri diéte obmedzuje najmä kvôli zníženiu sacharidov v strave. Ale viete si predstaviť , že si nedáte čerstvý chlieb?
Zo začiatku taká diéta môže fungovať, ale so znížením energetického príjmu dochádza k spomaleniu metabolizmu, nedostatku energie a zlou náladou.
Nie je tiež pravda, že by sa pečivo nemalo konzumovať na večeru. Metabolizmus sacharidov sa s dennou hodinou nemení. Veľkým strašiakom je v dnešnej dobe lepok.
Pokiaľ nemáte vyložene celiakiu, nie je potrebné dodržiavať striktnú bezlepkovú diétu. Po čase by ste si skutočne mohli intoleranciu na lepok vypestovať a skutočne by ste sa ho museli vzdať nadobro.
Ako vybrať kvalitné pečivo?
Potrebujete vlákninu a minerály
Nie každé tmavé pečivo je pre vás tým najzdravším variantom. Je totiž dofarbované karamelom alebo praženými obilninami. Neorientujte sa preto podľa vzhľadu, ale názvu. Cereálne výrobky sú jednoducho vyrobené z cereálií, čo sú obilniny.
Obyčajný rožok a obľúbená kaiserka sú na tom nutrične rovnako. Celozrnné pečivo musí byť minimálne z 80 % vyrobené z celozrnnej múky. Viaczrnné je vyrobené z viacerých druhov múky a 5 % musí byť niečo iné ako ražná alebo pšeničná múka.
Ražné pečivo musí obsahovať minimálne 90 % ražnej múky, kváskové kysne pomocou zrenia ražného kvásku a líšia sa od chleba, ktoré kysne pomocou droždia. Na grahamové pečivo nie je žiadna vyhláška, v takom rožku môže byť len pätina grahamovej múky.
V obchode siahnite ideálne po ražnom alebo kváskovom pečive. Má viac vlákniny, minerálov a vitamínov. Najväčší podiel vlákniny je v tom celozrnnom. U baleného pečiva sledujte zloženie, na prvom mieste musí byť celozrnná múka, inak sa nejedná o celozrnné pečivo.